Život

Tandem iz snova iz "Srpske Toskane": Snaja i svekrva spremaju vrhunske mlečne prerađevine

Komentari

Autor: RINA

06/08/2021

-

20:11

Tandem iz snova iz "Srpske Toskane": Snaja i svekrva spremaju vrhunske mlečne prerađevine
Tandem iz snova iz "Srpske Toskane": Snaja i svekrva spremaju vrhunske mlečne prerađevine - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Za Topolu mnogi kažu da je Srpska Toskana, jer je u ovoj maloj opštini sve više hektara pod vinovom lozom. Takođe, mnoga seoska domaćinstva otvaraju svoja vrata za turiste i Topola svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu. To je bila vodilja i sagovornici RINA kada je odlučila da višak kravljeg mleka iz sopstvene proizvodnje prerađuje u kačkavalj.

"Imamo naše krave i svakoga dana od njih dobijemo oko 50 litara mleka. Jedan deo svekrva preradi u domaći tradicionalni sir, a ostatak ja u kačkavalj. Sasvim slučajno sam to počela, prvo za nas u kući, ajde da probam. Međutim, svima se svidelo i onda sam počela i za naše prijatelje, rođake, potom i za prodaju tako da je to sada već mali biznis koji planiram, Bože zdravlja, da razvijem još više ukoliko kupci i dalje budu zainteresovani", priča Slavica Grujičić iz Topole.

Postupak pripreme kačkavalja nije ni malo jednostavan i Slavica objašnjava da joj ovaj posao oduzima mnogo vremena, pa pored svojih redovnih obaveza u kući, veći deo dana provodi pripremajući kačkavalj.

RINA

 

"Mleko prvo moram termički obraditi, nakon razlivanja i istiskivanja vazduha sir se suši. Za vreme sušenja treba da sazri i nekoliko puta se mora okrenuti da bi višak vlage izašao iz sira. Nakon toga pristupamo procesu vakumiranja i tako pripremljen kačkavalj može da stoji nekoliko meseci. Jedina da kažem mana mojih kačkavalja je samo ta što nisu topivi i ne mogu se koristiti za picu, oni su isključivo degustacioni, lepo se rendaju, seku i jako su dekorativni. Uglavnom se koriste za razne salate, degustacije i u predjelima izgledaju fantastično", kaže Slavica.

Ova vredna domaćica u svojoj maloj proizvodnji otišla je korak dalje i od običnog kačkavalja napravila još nekoliko različitih ukusa. Ističe da se svi podjednako dobro prodaju i da su kupci za sada prezadovoljni.

"Prvo sam pravila običan kačkavalj, a onda sam odlučila i da ga malo odimim, tako da pored te dve vrste imam i sa dodacima različitog sušenog bilja, ruzmarin, mirođija, zatim sa ljutom tucanom paprikom. Vodili smo računa i o pakovanju, vakumirani su i imaju etiketu tako da mogu par meseci da stoje. Prodajemo različite veličine i pakovanja, nekada su to kombinacije svih ukusa ili pojedinačni uglavnom ljudi dosta kupuju", rekla je Grujičić.

Cena ovako pripremljenih kačkavalja iz domaće proizvodnje je 700 dinara po kilogramu. Pored njih Slavica priprema i papriku u pavlaci, a kako kaže planira u budućnosti da proširi paletu domaćih proizvoda koje bi ponudila svojim kupcima.

Komentari (0)

Magazin