Život

Španska policija pronašla pet miliona vredan portret čuvenog slikara Fransisa Bejkona

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

23:25

Španska policija pronašla pet miliona vredan portret čuvenog slikara Fransisa Bejkona
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska policija pronašla je sliku Fransisa Bejkona vrednu pet miliona evra, a dve osobe uhapšene su zbog krađe portreta Hozea Kapela u Madridu 2015. godine - od kojih se jedna još uvek vodi kao nestala.

Policija u Madridu pronašla je portret Fransisa Bejkona, procenjen na pet miliona evra, koji je bio jedno od pet dela čuvenog umetnika koji su ukradeni iz kuće španskog bankara i bliskog Bejkonovog prijatelja Hoze Kapela pre skoro deceniju, prenosi Gardijan.

Slike, čija je ukupna vrednost procenjena na 25 miliona evra, nestale su 2015. godine, tri slike su pronađene 2017. godine, a Nacionalna policija objavila je u četvrtak da je pronađena četvrta - Bekonova studija o portretu Hozea Kapela iz 1989.

"Naša istraga dovela je do hapšenja dve osobe u Madridu u februaru koje su primile ukradenu imovinu. Kao rezultat tih hapšenja i drugih policijskih akcija, jedna od nestalih slika pronađena je na imanju u Madridu", navodi se u saopštenju policije.

Bejkon, koji je preminuo u Madridu 1992. godine u 82. godini, jedan je od najcenjenijih i najtraženijih umetnika 20. veka, a njegove nasilne slike papa, raspeća i iskrivljenih lica i tela, nastavljaju da fasciniraju i postižu ogromne sume na aukcijama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin