Život

Ilija Serafimović je najbolji kompozitor šahovskih problema na svetu: "Draž je u stvaranju nečega što niko pre vas nije"

Komentari

Autor: Tila Stanković

06/09/2021

-

19:52

Ilija Serafimović je najbolji kompozitor šahovskih problema na svetu: "Draž je u stvaranju nečega što niko pre vas nije"
Ilija Serafimović - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Ilija Serafimović, 17-godišnji učenik pančevačke Gimnazije "Uroš Predić", već je četiri puta osvojio titulu najboljeg mladog kompozitora šahovskih problema na svetu u kategoriji do 23 godine, a ove jeseni će se i peti put takmičiti.

Iako mu danas sjajno ide, kako komponovanje, tako i rešavanje šahovskih problema ljubav prema sportu se rodila tokom bezazlenih partija protiv deke i tate, koji tada sedmogodišnjeg dečaka nisu puštali da pobedi.

"U šahu mi se najviše svidelo to što ova igra pruža neograničene mogućnosti kombinovanja. Od samog početka me ni tata, ni deda nisu puštali da pobedim, što me je teralo da ih što pre nadmašim", ističe Serafimović za Euronews Srbija.

Od prvog razreda osnovne škole počeo je da igra na turnirima. U redovnom šahu bio je kadetski prvak Vojvodine - prvi put sa osam godina.

"U lepom sećanju mi je ostalo upoznavanje sa drugim gradovima i druženja sa vršnjacima na takmičenjima", navodi on.

Privatna arhiva

 

Na prvom takmičenju u rešavanju šahovskih problema učestvovao je sa devet godina. Iako tada nije briljirao, opazio ga je velemajstor u rešavanju i komponovanju šahovskih problema, Marjan Kovačević i pozvao ga na sekciju pri Akademiji ŠK "Beograd". 

"Tamo sam otkrio svu lepotu problemskog šaha, što me je opredelilo da mu se u potpunosti posvetim. Naučio sam da osim rešavanja postoji i kompozicija. Posebna draž komponovanja je u stvaranju nečeg što niko pre vas nije napravio", objasnio je srednjoškolac.

Šta je problemski šah?

Problemski šah, odnosno, šahovska kompozicija je samostalna oblast šaha koja se bavi šahovskim problemima.

Šahovski problem je vrsta zadatka koji čine: pozicija, uslov i rešenje. Primenjuju se uobičajena pravila šaha, osim ako nije posebno naglašena izmena nekih pravila.

Pored rešavanja, Ilija Serafimović prvenstveno sam pravi nove kompozicije, odnosno zadatke.

U kompoziciji šahovskih problema, slao je radove na brojne juniorske i seniorske turnire, većinom u inostranstvu.

Do sada ima 78 objavljenih problema, 69 nagrađenih.

Prvi problem mu je objavljen sa nepunih deset godina u listu "Politika", a nakon toga njegove kompozicije izlazile su u raznim časopisima o problemskom šahu, širom sveta. Tri puta je pobeio na seniorskim turnirima u šahovskoj kompoziciji.

U svetu problemskog šaha glavna manifestacija je Kongres svetske federacije za problemski šah koji se održava jednom godišnje. Tokom Kongresa održava se Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i takmičenja u komponovanju.

Počevši od 2016. godine i Kongresa u Beogradu postoji i turnir za najboljeg mladog kompozitora šahovskih problema do 23 godine starosti, što je granica za juniore u problemskom šahu.

"Šah je hobi kojim se bavim iz ljubavi"

Iako danas ima brojne uspehe iza sebe, mladi šahista u početku nije mogao da prespostavi da će jednog dana poštići ovakve rezultate.

Radovi Ilije Serafimovića su 2016. godine u Beogradu osvojili prvo mesto, a titulu je sačuvao narednih godina u Drezdenu, Ohridu i Viljnusu. Kongres je otkazan 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, tako da se Serafimoviću prilika za osvanjanje pete titule pruža ove godine na Rodosu.

"Svaki novi uspeh mi je davao dodatni motiv, jer se u ovoj šahovskoj disciplini prvenstveno borite da nadmašite samog sebe", objasnio je 17-godišnjak.

U rešavanju šahovskih problema je pet puta uzastopno bio kadetski prvak Srbije. Na međunarodnom rešavačkom takmičenju, koje se od 2005. održava poslednjeg vikenda u januaru, istovremeno u celom svetu, osvajao je medalje svake godine od 2015. do 2020. godine.

Sa nepunih 15 godina, bio je u sastavu seniorske reprezentacije u rešavanju šahovskih problema na Evropskom prvenstvu u Atini, gde je Srbija završila na četvrtom mestu.

Na seniorskom prvenstvu države 2019, bio je treći i ispunio prvu normu za FIDE majstora rešavača šahovskih problema. U Vilnjusu je sa reperezentacijom osvojio peto mesto i ostvario rezultat koji mi je doneo drugu FIDE normu.

Trenutno je sedmi na rejting listi najboljih svetskih juniora sa 2.328 poena. Potrebno mu je samo još 22 boda kako bi zvanično dobio zvanje FIDE majstora rešavača.

Privatna arhiva

 

"Mogu da kažem da nikad nisam pomislio da prestanem da se bavim problemskim šahom. Uvek sam ga posmatrao kao hobi kojim se bavim iz ljubavi", naglasio je.

Za bavljenje šahom, prema njegovom mišljenju, potrebni su i talenat, i vežbanje.

"Koliko god da imate talenta, bez vežbanja teško da biste ostvarili velike rezultate, i obrnuto. Mislim da je za postizanje uspeha u bilo čemu najbitnije da volite to čime se bavite", kazao je.

Najvećim uspehom u šahovskoj kompoziciji smatra to što je njegova šahovska studija kojom je pobedio na Kongresu na Ohridu izabrana u FIDE album za period od 2016. do 2018. godine, čime je postao najmlađi autor čija je kompozicija ušla u ovu zbirku najznačajnijih svetskih radova koja se objavljuje od 1914. godine.

"Ponosan sam što mi se pružila prilika da predstavljam našu zemlju u svetu. U veoma lepom sećanju su mi ostali Vilnjus, Atina i druga mesta gde sam nastupao. Upoznao sam vodeće velemajstore problemskog šaha, o čemu sam u početku mogao samo da sanjam", ističe on.

Planovi za budućnost

Ilija je sada krenuo u treći razred Gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu, na smeru "učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku". Još nema konkretne planove čime bi se kasnije bavio.

"O studijama još ne razmišljam. Trenutno me najviše interesuje matematika, pogotovo nakon osvajanja treće nagrade na Državnom takmičenju u drugom razredu. Mislim da će se tokom predstojeće dve godine u Gimnaziji, iskristalisati čime želim da se bavim. Planiram da nastavim bavljenje problemskim šahom, ali i dalje kao hobijem", podvlači on.

Uskoro će i peti put pokušati da osvoji titulu najboljeg mladog kompozitora šahovskih problema.

"Već sam počeo da radim na temama za ovogodišnje takmičenje jer je raspis izašao 8. avgusta, a rok za slanje radova je 30. septembar. Ovo je prilično kratak period za izradu tako da od prvog dana provodim i po nekoliko sati na razradi ideja. Iako je uvek teže da odbraniš nego da osvojiš titulu, ne postoji trema", kaže Serafimović.

On dodaje da je na većini takmičanja bio najmlađi, ali se polako pojavljuju i nove generacije pogotovo iz Rusije koja ubedljivo najviše ulaže u problemski šah.

Ilija se u svom slobodnom vremenu ranije bavio i košarkom, međutim zbog ostalih obaveza više nema vremena za redovne treninge.

"Da bih ostao u formi idem na trčanje i vežbam u prirodi, jer je i fizička kondicija veoma bitna za bavljenje problemskim šahom", naglasio je.

Svima koji vole šah i imaju želju da stvaraju, mladi šampion savetuje da se oprobaju u šahovskoj kompoziciji.

"Iz ličnog iskustva mogu da kažem da mi je najveći motiv za bavljenje šahovskom kompozicijom zadovoljstvo koje osećam kada napravim neki novi problem. Ponekad proces traje i nekoliko meseci, ali ništa ne može zameniti osećaj kada stvorite nešto novo i originalno", zaključio je za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin