Život

Najpoznatiji "srpski" Brazilac Tiago Fereira promoviše strancima našu državu: Svi moraju da obiđu ova četiri mesta

Komentari

Autor: Tila Stanković

01/08/2021

-

08:39

Najpoznatiji "srpski" Brazilac Tiago Fereira promoviše strancima našu državu: Svi moraju da obiđu ova četiri mesta
Tiago Fereira - Copyright Instagram/thiagoldcf

veličina teksta

Aa Aa

Najpoznatiji Brazilac na Balkanu Tiago Fereira danas obilazi Srbiju, vodi ture, promoviše domaće atrakcije stranim turistima i vodi svoju emisiju "Tiago Balkan", a prvi put je došao u Beograd zbog ljubavi 2010. godine. Iako ta ljubav, kako Fereira ističe, nije potrajala, mladog Brazilca je oduševila naša zemlja, pa se samo dve godine kasnije preselio u Srbiju, a dobio je državljanstvo 2020.

Fereira, koji je rođen u Rio de Žaneiru, do sada je obišao gotovo svaki skriveni dragulj Srbije, i odlično savladao jezik, a za Euronews Srbija otkrio je kako je izgledao njegov "put do uspeha".

Fereira kaže da su ga Srbi "kupili" svojim gostoprimstvom i ljubažnošću — oduševio ga je naš mentalitet.

"Kada sam 2010. doputovao, tada sam prvi put bio toliko udaljen od svoje otadžbine. Svidelo mi se što su ljudi druželjubivi, i osetio sam se dobrodošao", kazao je 29-godišnjak.

Kako kaže, nije napustio Brazil, zbog nezadovoljstva, već je jednostavno osetio neku vrstu povezanosti sa našom zemljom.

"Imao sam utisak da mi je srce ostalo u Srbiji — kao da imam neku misiju koju moram da ispunim. Naravno, nedostaje mi moja zemlja, ali uživam u svom poslu ovde i važno mi je što iz dana u dan doprinostim srpskom turizmu", rekao je Fereira.

A na profesionalni poziv u sferi turizma Brazilac se odazvao još kada je živeo u Rio de Žaneiru, gde je radio u jednom hotelu na plaži Kopakabani.

Kada se 2012. godine preselio, počeo je da vodi jedan blog na portugalskom jeziku, kroz koji je pokušao da predstavi Srbiju Brazilcima. A kako je blog počeo da se razvija Fereira je odlučio to da prezentuje Turističkoj organizaciji Srbije.

Ubrzo posle toga počeo je da vodi organizovane ture po Srbiji i pridružio se Udruženju Srbija za mlade.

Instagram/thiagoldcf

 

"Pre svega se bavim receptivnim turizmom, što znači da su ture namenjene strancima, pre svega Brazilcima, ali imamo turiste i iz drugih krajeva sveta", objasnio je.

Rekao je da je veoma ponosan na profesionalna dostignuća, kao i da je organizacija "Srbija za mlade" ozbiljno napredovala poslednjih godina, te i osvojila nagradu Turistički cvet 2016. godine.

Preko posla je, kako navodi, pronašao mnoge prijatelje, koji su mu u pomogli oko brojnih problema sa kojima se stranci suočavaju kada stignu u Srbiju. Ipak, Fereira je u velikoj meri olakšao sebi život u Srbiji time što je u veoma kratkom roku naučio jezik.

Ljubitelj kafanske muzike i domaće kuhinje

Na pitanje koliko je brzo uspeo da nauči jezik Fereira ističe da je za šest meseci veoma intenzivnog rada uspeo da savlada srpski na veoma osnovnom nivo, a smatra da ga zapravo i dan danas nije u potpunosti usavršio i još uvek uči.

"Posle šest meseci sam mogao da se sporazumem, ali sam pravio greške. Trebalo mi je više vremena da pravilno počnem da koristim padeže. Desi se i danas da ponekad pogrešim, ali mi mnogi kažu da lepo pričam srpski. Malo ko zna koliko sam ja zapravo truda uložio i intenzivno učio", naglasio je putnik.

Instagram/thiagoldcf

 

Fereira kaže da mu je bilo važno da nauči jezik, jer je smatrao da jedino na taj način može istinski da upozna srpski mentalitet i našu kulturu. Naglašava da je dosta naučio i kroz muziku, i da najviše uživa u pesmama Tome Zdravlkovića, Miroslava Ilića, Tozovca i drugih pevača narodne muzike.

"Volim da slušam kafansku muziku i generalno kafanu, provode i noćni život. I dalje nisam stigao da odgledam mnoge srpske filmove koje su mi preporučili, poput 'Kad porastem biću Kengur' ili 'Lajanje na zvezde', ali planiram uskoro", ističe.

A pored kafane, Fereira uživa i u domaćim ukusima, i tvrdi da je srpska kuhinja relativno slična brazilskoj.

Na pitanje u čemu se najviše razlikuje Srbija i Brazil, Fereira kaže da je primetio kako je u našoj zemlji i dalje veoma važna tradicija.

"Porodice su ovde i dalje dosta tradicionalne i poštuju običaje koji su se možda već izgubili u Brazilu. To je s jedne strane veoma lepo, ali primećujem da su mnogi opterćeni običajima i često rade neke stvari ne zato što im je tako volja već to smatraju obavezom", objasnio je Brazilac.

Najlepše destinacije u Srbiji

Tiago Fereira je kroz posao obišao veći deo Balkana, a danas verovatno bolje poznaje Srbiju od mnogih lokalaca. Za Euronews Srbija otkrio je da mu ja najlepša Zapadna Srbija.

Instagram/thiagoldcf

 

"Meni se možda najviše sviđaju neistraženi krajevi na zapadu Srbije, kod granice sa Crgnom Gorom, kao i istočni deo Bosne i Hercegovine. Svako bi trebalo, ako još nije, da poseti planinu Zlatar, Kamenu goru, slapove Sopotnica i Peštersku visoravan", savetuje.

Kako nas posmatraju stranci?

Fereira vodi turističke ture širom Srbije. Otkrio je da se strancima dopada to što naša zemlja nije toliko istražena niti "uništena" masovnim turizmom.

"Putnici ne vole destinacije gde dolazi mnogo turista. Dopada im se što Srbiju mogu na miru da obilaze i što je lokalno stanovništvo nekako neiskvareno i iskreno se raduje njihovom dolasku", objašnjava.

Brazilac, koji od 2020. godine ima i srpsko državljanstvo smatra da ova lepa država ima mnogo toga da ponudi turistama, i nastavlja sa svojom misijom promovisanja i unapređivanja domaćeg turizma.

Komentari (0)

Magazin