Život

Insektima koji imaju važnu ulogu u suzbijanju bolesti preti izumiranje

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

19:30

Insektima koji imaju važnu ulogu u suzbijanju bolesti preti izumiranje
Insektima koji imaju važnu ulogu u suzbijanju bolesti preti izumiranje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo petini populacije vilinskih konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, preti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa, pokazuje nova "Crvena lista" ugroženih vrsta, koju je danas objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN).

U prvoj globalnoj proceni stanja populacija vilinskih konjica, IUCN navodi da je najmanje 16 posto od gotovo 6.000 identifikovanih primeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo, prenose agencije.

Pexels

 

Podaci o vilinskim konjicima deo su novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28 posto preti izumiranje.

Viola Klausnicer, biolog koja već decenijama proučava vilinske konjice, ocenila je da je izveštaj "upozorenje" i dodala da se boji da ih je ugroženo puno više jer nema dovoljno podataka.

Naučnici smatraju da su vilinski konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i reka.

Unsplash

 

Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970., tri puta više nego šuma, po istraživanju Ramsarske konvencije iz 2018, a taj trend preti i žabama kao i vidrama.

Smanjenje broja predatora u vlažnim područjima kao što su vilinski konjici dovodi do povećanja broja komaraca koji prenose bolesti poput malarije i denga groznice u toplijim krajevima. Oni su takođe hrana za ptice i vodozemce.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin