Život

Posle 70 godina rođeni prvi divlji jaguari u Argentini

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

13:09

Posle 70 godina rođeni prvi divlji jaguari u Argentini
Jaguar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi divlji jaguari rođeni su posle 70 godina u argentinskom Nacionalnom parku Ibera, u okviru projekta "vraćanje jaguara u prirodno stanište", preneli su argentinski mediji.

Naime, skrivene kamere, koje su postavljene na prostoru nacionalnog parka u cilju praćenja životnja, prikazale su novu mladunčad jaguara.

Reč je o mladunčadi jaguara koji je rođen u argentinskom zoološkom vrtu, a koji je prošle godine pušten u prirodno stanište.

Koordinatorka Centra za reintrodukciju jaguara (CRI) istakla je da su novi jaguari veliki uspeh projekta vraćanja ove vrste u Iberu.

"Parenje slobodnih jaguara i rođenje nove generacije u slobodi odlična je vest za projekat koji nastoji da zaustavi izumiranje ove vrste", rekla je koordinatorka.

Nacionalni park Ibera nekad je bio prirodno staniše jaguara, A pokretanjem programa "vraćanja" ove vrste stvaraju se uslovi obnavljanja prirodnog doma za jaguare.

Projekat vraćanja jaguara u prirodno stanište otpočet je u septembru 2021. godine, u okviru koga je osam jedinki pušteno u divljinu u području Ibera.

Procenjuje se da je na prostoru Argentine ostalo između 200 i 300 jedinki ove vrste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin