Život

Barbi u svemiru - čuvena lutka na Međunarodnoj svemirskoj stanici inspiriše buduće astronautkinje

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2022

-

22:35

NASA / ESA

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti je na put do Međunarodne svemirske stanice (ISS) sa sobom ponela lutku Barbi koja je rađena po njenom liku, piše Euronews.

Kristoforeti je prva žena komandat na ISS, a Barbi je dizajnirana tako da izgleda kao ona.

Reč je o projektu Evropske svemirske agencije (ESA) sa ciljem da se inspiriše sledeća generacija astronauta.

Inače, lutka astronaut koja liči na Kristoforeti napravljena je još 2019. godine, ali je u prodaju zvanično puštena 2021. Ovo je prvi put da je Barbika otišla u svemir. Kristoforeti i njena Barbi imale su priliku da zajedno plutaju u nultoj gravitaciji i da ovo druženje u specifičnim okolnostima bude i snimljeno, preneo je portal astroawani.

Upitana zbog čega je postala astronaut, Kristoforeti je rekla da je u ovom poslu objedinila sve ono što voli i što je interesuje. Najpre je postala, kaže pilot, a onda je dobila priliku da nebo zameni svemirom.

"Dok sam odrastala bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom o letenju. Oduvek sam imala poriv za avanturu i istraživanje. Onda sam se zainteresovala za nauku i tehnologiju. Htela sam da probam letenje pa sam tako postala pilot. Na kraju, to što sam sada i astronaut zapravo je spojilo sve ono što ja zapravo i jesam. U jednom poslu sam objedinila svoje strasti i interesovanja", rekla je.

profimedia

 

Zbog svega, ova astronautkinja, čiji lik je ponela najpoznatija lutka na svetu, učestvovala je u programu za uzore koje je organizovao Inspajring grls internešnal gde je govorila o tome koliko je njen posao specifičan.

Cilj je bio da Kristoforeti otvoreno priča o poslu i strasti prema svemiru i da na taj način zainteresuje žene i mlade devojke da započnu svoju karijeru baveći se naukom i tehnologijom. 
Još jedan način da se skrene pažnja na ovaj posao je i lik Barbike koja je ovog puta imala piliku da zaista ode u svemir.

Barbi decenijama kao uzor i pokretač revolucija

Barbika je vremenom prevazišla ulogu obične lutke koja služi samo da se njome igraju devojčice. Na određen način pokrenula je revoluciju po pitanju žene i njene uloge u društvu. Lutka je nastala 1959. godine i postala kulturuna ikona šezdesetih. Njen izgled je lep, rađen po standardima i bilo je moguće da joj se prilagodi odeća. Međutim, ona nije bila samo lutka za presvlačenje.

profimedia

 

Barbi je sa godinama počela da ima i karijeru. Tako je počela kao modna dizajnerka, da bi vremenom promenila čitav niz poslova. Stilizovana je kao Džeki Kenedi, bila je takođe nezavisna žena koja ima karijeru i neobaveznu vezu sa Kenom. U svojoj prvoj deceniji postojanja ona je obuhvatila veliki deo seksualne revolucije 60-tih. Baš kao i Barbi, i žene su u to vreme bile slobodnije da se bave karijerom i ljubavnim interesima.

Barbi je takođe postala i plastično oličenje šika koji je trajao 70-tih i 80-tih godina. 

Inače, "ona" je 1968. godine predstavila prijateljicu Kristin. Reč je o jednoj od prvih tamnoputih lutki koja je postala lako dostupna na tržištu. Međutim, sama ideja da bi i Bari mogla da promeni "boju kože" nije razmatrana sve do 80-tih.

Sve u svemu, neke stvari kod Barbike ni danas se nisu promenile. Ona se i dalje doživljava kao visoka, plava žena sa stukom koji ne bi mogao fizički da podrži torzo običnog čoveka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin