Život

Ugroženo gastronomsko blago Evrope: Klimatske promene prete tradicionalnim specijalitetima

Komentari

Autor: Euronews

02/11/2022

-

23:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Masline, šunka, parmezan i drugi tradicionalni proizvodi su gastronomsko blago Evrope. Iako postoji više od 3.500 zaštićenih kulinarskih brendova, klimatske promene prete da unište tradicionalne specijalitete.

U Francuskoj su stada krava ponovo na ispaši nakon letnje suše koja je direktno uticala na smanjenje proizvodnje sira. Veronik Murat, mlekar i proizvođač sira kaže da krave obično četiri meseca po ceo dan pasu travu napolju, ali ove godine trave na livadama je bilo malo i bila je žuta, pa krave nisu imale šta da jedu na ispaši.

Zaštićeno poreklo proizvoda podrazumeva da 100 odsto hrane za krave dolazi sa ove zemlje. Ove godine je teško ispuniti taj kriterijum, pa su uzgajivači tražili izuzeće, što im je omogućilo da kupuju stočnu hranu van područja koje je predvidjeno oznakom zaštićenog porekla.

"To nas je spasilo", kaže Veronik.

 

Od šezdeset zaštićenih francuskih sireva, skoro polovina je ove godine dobila izuzeće.

"Ove godine je bilo 28 zahteva za izuzeće, to se nikada u istoriji nije desilo. Ranije su proizvođači zahtevali privremene izmene specifikacija, posebno na jugu Francuske, a sada vidimo da postoji znatno više zaštićenih proizvoda koji su pogođeni, što je slučaj i na severu Francuske", navodi Hubert Dubien, predsednik Udruženja za zaštitu sireva.

Iz instituta za zaštitu etiketa u Francuskoj kažu da je važno sačuvati kvalitet i ukus proizvoda.

Karol Li iz Francuskog nacionalnog instituta za poreklo i kvalitet kaže da su veoma pažljivi kada je reč o očuvanju specifičnosti proizvoda, tako da se ukus mleka, a samim tim i sira ne menja. Na primer, francuski sir "komte" će ostati isti i potrošač neće primetiti razliku.

Francuska je jedna od država članica  sa najviše zaštićenih proizvoda, odmah iza Italije. U ovoj zemlji, u dolini Poa, zbog rekordno niskog nivoa reke koja navodnjava polja, očekuje se pad proizvodnje parmezana. U Španiji, svinje Iberiko, od kojih se pravi šunka, ostale su bez hrane i očekuje se porast cena.

Širom Evrope, ovogodišnji toplotni talas je opteretio proizvođače i otežao pridržavanje propisanih standarda proizvoda. Sa globalnim zagrevanjem, proizvođači će morati da se prilagođavaju više nego ikada.

Ovogodišnja suša, najgora je u poslednjih 500 godina, i procene su da će se ovakva žega ponavljati svakih 20 godina.

Komentari (0)

Magazin