Život

Ljubav ipak zna za granice: Kako izgleda udvaranje u različitim krajevima Evrope?

Komentari

Autor: Euronews

14/02/2023

-

23:40

Ljubav ipak zna za granice: Kako izgleda udvaranje u različitim krajevima Evrope?
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ljubav je univerzalan koncept, ali način na koji se pokazuje nije svuda isti. To najbolje znaju svetski putnici, među kojima je i Marina Jakovljeva, osnivačica YouTube kanala "Veze bez granica" (Dating Beyond Borders) koji danas broji više od 623 hiljade pratilaca.

"Što sam više iskustva imala u vezama sa muškarcima iz različitih zemalja, to sam bila više fascinirana", kaže Jakovljeva za Euronews.

Ona je prvi put došla na ideju da počne da intervjuiše ljude širom sveta o njihovom pogledu na seks, jezik i ljubav dok je podučavala decu u Panami.

"Neko vreme sam lutala, bez velikog uspeha. Tek kada sam napustila posao učiteljice, posvetila sam se tome da napravim kanal", objašnjava Jakovljeva.

Iako je YouTube prepun estetski savršenih vlogova o putovanjima, koji prikazuju hranu, umetnost i luksuzne hotele, sagovornica Euronews shvatila je da u takvim sadržajima često nedostaje jedan važan element - ljubavni život.

Bilo da je reč o vezama koje su kratkog daha ili na duže staze, romantični odnosi su ključan deo iskustva mnogih svetskih putnika. 

"Ljubav je ljubav, ali kulturološke razlike mogu uništiti vezu, posebno ako se o njima ne razgovara", kaže Jakovljeva.

Mnogi njeni videi usredsređeni s na kulturološke stereotipe opisane u zabavnim skečevima, na primer: "Znaćete da ste sa Francuskinjom kada...", dok su drugi dokumentarističkog tipa i uključuju intervjue sa "običnim" ljudima sa svih meridijana o njihovim navikama u ljubavi.

U procesu pravljnja sadržaja za društvene mreže, Jakovljeva je na neki način postala stručnjak romantičnog "bontona", naročito za evropske zemlje, pa je napisala i knjigu pod nazivom "Seks pre kafe: Vodič za veze u Skandinaviji".

Ona je u razgovoru za Euronews dala nekoliko saveta za veze i vezice u različitim zemljama:

Holandija

Ako osoba iz Holandije ima neko mišljenje, neće okolišati. To je suprotno Britancima, kojima treba deset rečenica da dođu do poente.

Holanđani takođe cene osobe koje su s obe noge na zemlji, autentične i stvarne, ističe Jakovljeva.

Unsplash

 

Francuska

U francuskom jeziku nema reči koja opisuje neobavezno viđanje. Najbliže tome je "rendez-vous",  ali to istovremeno znači i formalni sastanak, koji nema veze sa romantikom.

Francuzi takođe nemaju običaj da na romantičnim sastancima sede u nekom lokalu i postavljaju pitanja jedno drugom, kako bi se bolje upoznali.

Jakovljeva ističe da se oni češće viđaju u većem društvu.

"Nema tako mnogo pravila i etiketiranja. Više je reč o tome da vidite da li jedno drugo privlačite i prepuštate se slučaju", kaže ona.

Jakovljeva preporučuje da u zavisnosti od toga u kojoj se regiji Francuske nalazite, vodite računa o tome šta ćete obući. 

Dok je na severu zemlje prihvatljivo da se oblačite opuštenije, generalno se ceni ako izgledate sofisticirano i elegantno.

Velika Britanija

"Ako se pitate kako da započnete razgovor sa Britankom, zaboravite na komplimente - važniji je humor. Ako se Britanac šali na vaš račun, velike su šanse da vam se sviđa", ukazuje Jakovljeva.

Razigranost, sarkazam, humor i zadrirkivanje u Velikoj Britaniji smatraju se načinima da se uspostavi dublja konekcija među ljudima.

Unsplash

 

Nemačka

 

Nemci su pragmatični i praktični i više vole da odvagaju situaciju, nego da ih ponesu osećanja. Manje je okolišanja i direktno saopštavaju svoje namere.

Imajte u vidu da oni zaista cene svoju privatnost i lični prostor, tako da nisu otvoreni za to da govore o svom ličnom životu i osećanjima, kao što je to možda slučaj u drugim zemljama.

Finska

"Ako odete na sastanak sa osobom iz Finske, posebno sa muškarcem, očekujte mnogo tišine", kaže Jakovljeva.

Ona kaže da je ćutanje njima sasvim prihvatljivo i da mogu da čak uživaju u tome.

"Pošto Šveđani i Finci nisu prirodno pričljivi, moraćete mnogo više da inicirate razgovore, ako ste navikli da ćaskate. Postavljajte pitanja ili pričajte o sebi, nadajući se da će se druga osoba otvoriti", kaže sagovornica Euronews.

Takođe imajte u vidu da u Finskoj gotovo da nema rodnih uloga, a neretko u ljubavi žene prave prvi korak. 

Portugalija

"Portugalija je trenutno popularna kao mesto za digitalne nomade, ali je u suštini i dalje vrlo tradicionalna zemlja", ukazuje Jakovljeva.

Unsplash

 

"Ljudi ogovaraju, Portugalke se plaše stigme 'gubljenja obraza' ili da će ih njihovi prijatelji ogovarati, tako da otežavaju muškarcima da im priđu, a onda ih preterano iskušavaju", objašnjava svetska putnica.

Španija

Jakovljeva kaže da se stanovnici Španije ne plaše da uživaju u neobaveznim vezama. 

"Strast, fizička bliskost, društvenost i kasni izlasci deo su njihove kulture. Mnogi španci nemaju problem da otvoreno govore šta im je na umu, a Špankinje su vrlo nezavisne", dodaje ona.

Skandinavci (Šveđani, Norvežani i Danci)

"Skandinavci su vrlo liberalni kada je reč o seksu. Otvoreno govore o tome od malih nogu i podstaknuti su da imaju zdrav seksualni život. U sve tri zemlje neobavezne veze su sveprisutne", kaže Jakovljeva.

A ako ste navikli da u kafiću platite piće ženi koja vam se sviđa, to vam neće proći dobro u Skandinaviji.

"Skandinavke ne vole bilo kome šta da duguju niti vole da ih čašćavate. Neće prihvatiti piće, ako im se ne sviđate, a ako prihvate, častiće i one vas", objašnjava sagovornica Euronews.

Hvalisanje nije prihvatljivo u nordijskim zemljama. Zato se preporučuje da ne preterujete ni u hvaljenju sebe, ali ni u deljenju komplimenata. 

"Izbegavajte 'mačo' stav. To važi i za Holandiju i Nemačku", zaključuje Jakovljeva.

Komentari (0)

Magazin