Život

Otkriće teleskopa Džejms Veb stvorilo probleme nauci: "To pobija 99 odsto modela nastanka galaksija"

Komentari

Autor: CNN

22/02/2023

-

22:39

Otkriće teleskopa Džejms Veb stvorilo probleme nauci: "To pobija 99 odsto modela nastanka galaksija"
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Džejm Veb zavirili u vreme ranih dana svemira  i primetili nešto neočekivano. Uočili su šest masivnih galaksija koje su postojale između 500 i 700 miliona godina nakon Velikog praska.

"Ovi objekti su znatno veći nego što je iko očekivao. Predvideli smo da ćemo tamo pronaći male, mlade, bebe galaksije. Umesto toga pronašli smo one koje su zrele kao i naša", rekao je astrofizičar Džoel Leja sa Univerziteta Pen Stejt.

Veb posmatra svemir u infracrvenom svetlu, koje je nevidljivo ljudskom oku, pa zato može registrovati slabašan sjaj drevnih zvezda i galaksija. Radi se o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrednom teleskopu koji je sto puta osjetljiviji od Habla, prenosi CNN

Uglavnom posmatra svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što mu omogućuje da prodre kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde. Teleskop Habl je funkcionisao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

Veb bi teoretski trebao mogao da zaviri u svemir unazad 13.5 milijardi godina. Naučnici procenjuju da je svemir star oko 13.7 milijardi godina.

"Otkriće ovako masivnih formacija galaksija izuzetno rano u istoriji svemira poljuljalo je teorije za koje smo pretpostavljali da su rešena nauka", rekao je Leja, a prenosi CNN.

Galaksije su toliko masivne da pobijaju 99 odsto modela nastanka ranih galaksija u svemiru, što znači da naučnici sada trebaju preispitati kako su se galaksije zapravo formirale i evoluirale.

Trenutna teorija sugeriše da su galaksije krenule kao mali oblaci zvezda i prašine koji su s vremenom rasli.

"Prvi put smo pogledali u veoma rani univerzum, nismo imali pojma šta ćemo tamo pronaći. Na kraju smo otkrili nešto toliko neočekivano da stvara probleme nauci. To dovodi u pitanje celokupnu sliku ranog formiranja galaksija. Prvo sam mislila da smo pogrešili“, kaže Leja.

Jedan od načina da se utvrdi zašto su ove galaksije tako brzo rasle je spektralna analiza, koja posmatra različite talasne dužine da bi definisala različite elemente ili odredila pravu udaljenost galaksija.

"Spektralna analiza će pokazati da li su ove galaksije stvarne ili ne. Pokazaće nam koliko su velike i koliko su udaljene. Ovo je naš prvi pogled, tako da moramo biti otvoreni za mnoge mogućnosti. Iako podaci pokazuju da su su verovatno galaksije, mislim da postoji realna mogućnost da se za neki od ovih objekata ispostavi da su supermasivne crne rupe“, rekla je Leja.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Magazin