Život

Američke novine prestale da objavljuju strip "Dilbert" nakon rasističkih komentara karikaturiste

Komentari

Autor: BBC

26/02/2023

-

10:13

Američke novine prestale da objavljuju strip "Dilbert" nakon rasističkih komentara karikaturiste
Američke novine prestale da objavljuju strip "Dilbert" nakon rasističkih komentara karikaturiste - Copyright AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

veličina teksta

Aa Aa

Mnogo američkih novina, uključujući i Vašington post, prestale su da objavljuju dugogodišnji  strip "Dilbert" nakon rasističkih komentara njegovog kreatora.  

U video snimku na Jutjubu, Skot Adams, koji je belac, rekao je da su Afroamerikanci deo "grupe mržnje" i kako bi belci trebalo da se sklone što dalje od njih.  

Adams je kasnije priznao da mu je nakon tog komentara karijera uništena i dodao da zna kako će mu do sledeće nedelje nestati sav prihod. 

"Dilbert" je mnogo godina bio najpoznatiji na zabavnim stranicama američkih novina, strip je bio poznat po satiričnom kancelarijskom humoru, likovi koji su bili uključeni su pas koji govori i kancelarijski radnik.  

Među medijima koji su prestali da objavljuju ovaj strip su USA Today Network, mreža koja upravlja desetinama novina, i Los Anđeles Tajms. Vašington post je saopštio da Adamsovi komentari promovišu segregaciju. 

Njegovi komentari su dati kao odgovor na anketu u kojoj je od ljudi traženo da se izjasne da li se slažu ili ne sa frazom: "U redu je biti belac".  

Veruje se da se ta fraza pojavila 2017. kao kampanja "trolovanja" i od tada je koriste beli suprematisti. 

Prema anketi, 53 odsto crnih ispitanika se složilo sa tvrdnjom, ali 26 odsto se ne slaže, a ostali nisu sigurni. Adams je rekao da su oni koji se ne slažu "grupa mržnje". 

"Rekao bih, na osnovu trenutnog načina na koji se stvari odvijaju, najbolji savet koji bih dao belcima je da se maknu od crnaca… jer ovo se ne može popraviti", rekao je on. 

Darin Bel, Afroamerikanac koji je dobitnik Pulicerove nagrade, opisao je Adamsa kao sramotu.  

"Dilbert" - koji je napisao i ilustrovao Adams - prvi put je objavljen 1989. 

 


 

Komentari (0)

Magazin