Život

Obećavajući rezultati naučnika: Stres kao saveznik u ubijanju malignih ćelija kod moždanih tumora

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2023

-

20:48

Obećavajući rezultati naučnika: Stres kao saveznik u ubijanju malignih ćelija kod moždanih tumora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agresivni tumori glioblastoma mogli bi biti konačno pobeđeni - revolucionarno otkriće uspešno je uništilo ćelije raka kod miševa.

Istraživači su razvili metodu koja može dovesti do umiranja ćelija raka od stresa. Njihovo istraživanje je dalo obećavajuće rezultate kod glioblastoma, jednog od najčešćih i najagresivnijih tumora mozga među odraslima. Procenjuje se da ovo stanje pogađa oko 19.000 ljudi svake godine u EU, piše Euronews.

Lečenje glioblastoma se nije mnogo promenilo od ranih 2000-ih i sastoji se od hemoterapije, radioterapije i operacije. Pacijentu sa takvim dijagnostikovanim stanjem obično ostaje 15 meseci života. 

Ćelije raka su prirodno pod stresom

„Ćelije raka su ćelije pod stresom, one nisu normalne, one su u osnovi pod stresom i na kraju koriste mehanizme reagovanja na stres da bi stekle prednosti“, rekao je Erik Ševe, šef laboratorije za istraživanje raka u kompaniji Francuski nacionalni institut za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) od 2015. 

„Prednost je što su te ćelije otpornije, jače i sposobnije da se šire, tako da su u mogućnosti da izdrže dodatne stresove kao što je hemoterapija," rekao je za Ševe Euronews Next.

Uslučaju glioblastoma, ćelije koriste protein nazvan IRE1 kao deo mehanizma odgovora na stres koji ih čini otpornijim na lekove protiv raka. Ova faza se naziva „identifikacija mete“.  Istraživači su pokušali da vide da li bi uticaj na ovaj proces mogao oslabiti ćelije raka. I upravo su objavili obećavajuće rezultate u časopisu iScience. 

Studija je bila saradnja između istraživača iz INSERM-a u Francuskoj i Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj. Napravili su program u tri koraka istraživanja . 

Tim u Geteborgu je prvo radio na računarskim modelima kao deo „in siliko” istraživanja u vezi sa silicijumom u kompjuterskim čipovima. Oni su pregledali oko 15 miliona molekula, izvodeći simulacije kako bi predvideli kako će oni reagovati sa proteinima u telu. Jedan je identifikovan kao možda koristan: molekul Z4P. 

Drugi korak je bio ćelijski test za ispitivanje uticaja tog molekula na ćelije raka.

Otkrili su da molekul Z4P nije samo učinio ćelije raka manje otpornim, već je i blokirao njihovu sposobnost da se šire što je jedna opasnost koja glioblastom čini tako agresivnim stanjem. 

Konačno, istraživači su testirali svoje nalaze in vivo: koristili su molekul da ciljaju ćelije raka kod miševa u kombinaciji sa lekom zvanim temozolomid (TMZ), vrstom hemoterapije koja se tradicionalno koristi kod glioblastoma. 

Otkrili su da je kombinovani tretman oslabio otpor ćelija raka na stres i značajno smanjio veličinu tumora, a uloga Z4P molekula je bila jasna. Kada se koristi samo TMZ, tumori su se vratili nakon određenog vremenskog perioda - između 100 i 150 dana. Ali sa kombinacijom TMZ i Z4P molekula, sve ćelije raka su nestale, a miševi nisu imali recidiv raka nakon 200 dana.

Šta je sledeće?

Uprkos ovim obećavajućim rezultatima, još smo daleko od novog leka, a kamoli od čudotvorne pilule. Ševe upozorava da verovatno sledećih 15 godina neće biti nova terapijska opcija za pacijente  i naglašava da je to optimistično predviđanje.

Molekul treba da bude modifikovan da bi postao efikasniji protiv ćelija raka i da bi bio testiran na više životinja pre nego što se može testirati na ljudima. Za sledeći korak ovog istraživanja, Ševeova laboratorija INSERM će raditi sa drugim francuskim timom, Institutom za hemijske nauke u Renu.

Ovi nalazi mogu doneti nadu za tretmane protiv drugih vrsta raka. 

„Takođe smo počeli da proučavamo upotrebu naše supstance na drugim agresivnim oblicima tumora poput raka pankreasa, trostruko negativnih karcinoma dojke i određenih karcinoma jetre“, rekao je Leif Erikson, profesor fizičke hemije na Univerzitetu u Geteborgu i koautor studija.

Komentari (0)

Magazin