Život

Nova saznanja o životu u Pompeji: Jesu li Napolitanci pravili picu pre 2.000 godina dok se približavala lava iz Vezuva

Komentari

Autor: BBC

27/06/2023

-

19:25

Nova saznanja o životu u Pompeji: Jesu li Napolitanci pravili picu pre 2.000 godina dok se približavala lava iz Vezuva
Pompeja - Copyright Tanjug AP/Pompeii Archaeological Park via AP, ho

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi u drevnom rimskom gradu Pompeji otkrili su sliku koja prikazuje ono što bi moglo biti preteča italijanske pice.

Testo prikazano na fresci staroj 2.000 godina "možda je daleki predak modernog jela", saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture. 

Ali nedostaju mu klasični sastojci da bi se tehnički smatrao picom. Freska je pronađena u holu kuće pored pekare tokom nedavnih iskopavanja na lokalitetu u južnoj Italiji. 

Do otkrića se došlo ove godine tokom novih iskopavanja Regija IKS u centru Pompeje, jednom od devet okruga na koje je antičko nalazište podeljeno. Zgrada je delimično iskopana u 19. veku pre nego što je kopanje ponovo počelo u januaru ove godine - skoro 2.000 godina od erupcije vulkana koja je progutala grad, podseća BBC.

Arheolozi u parku svetske baštine Uneska kažu da je novootkrivena freska koja prikazuje somun, naslikana pored pehara za vino, možda jela sa voćem kao što su nar ili urme, ili začinjena začinima i vrstom pesto sosa.

Tanjug AP/Pompeii Archaeological Park via AP, ho

 

 

Direktor Pompeja Gabrijel Cuhtrigel rekao je da freska pokazuje kontrast između "štedljivog i jednostavnog obroka" i "luksuza srebrnih poslužavnika".

"Kako da onda ne pomislimo na picu, rođenu kao  jelo za siromašne u južnoj Italiji, a koje je sada osvojilo svet i služi se u restoranima sa zvezdicama", rekao je Cuhtrigel.

Skeleti tri osobe takođe su pronađeni u blizini peći u radnim prostorijama doma poslednjih nedelja života u Pompeji, dodaje se u saopštenju ministarstva kulture. 

Erupcija Vezuva 79. godine nove ere zatrpala je Pompeje pepelom i zauvek ostavila i grad i ljude "zamrznute" u trenutku nesreće.

Lokalitet je bio bogat izvor za arheologe od njegovog otkrića u 16. veku. Lokacija je udaljena samo 23 kilometra od Napulja "modernog zavičaja" italijanske pice pod zaštitom Uneska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin