Život

Supermodeli devedesetih ponovo na kultnoj naslovnici "Voga"

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

23:08

Supermodeli devedesetih ponovo na kultnoj naslovnici "Voga"
Supermodeli devedesetih ponovo na kultnoj naslovnici "Voga" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarnu fotografiju, kojom je započelo doba supermodela, a na kojoj su Naomi Kembel, Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Tatjana Patic i Linda Evangelista, zabeležio je fotograf Piter Lindberg za naslovnu stranu Vogue u januaru 1990. godine. Danas, 33 godine kasnije ista ekipa ponovo će krasiti septembarsko izdanje časopisa.

Verzija naslovnice će se pojaviti u izdanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama - pod naslovom "Najveće svih vremena". Kako piše Gardijan, nedostaje samo Tatjana Patic, koja je umrla ranije ove godine.

Sada u pedesetim godinama, ove četiri žene preispituju vreme kasnih osamdesetih i ranih devedesetih kada su prvi put počele da se bave modelingom, u dugo očekivanom predstojećem dokumentarcu, "Super modeli" koji će se od septembra prikazivati na Epl TV-u.

U tekstu Voga manekenke iznose svoje viđenje tog vremena, kada ih je slava stavila u centar pažnje, posebno nakon spota za pesmu "Fridom" Džordža Majkla, u kojem je učestvovalo svih pet top modela sa naslovne stranice Voga. 

"Bilo je suludo. Mi nismo Bitlsi", rekla je Evangelista o reakciji na spot i šetnji pistom.  

Kembel je otvoreno govorila o tome kako se njen život promenio sa slavom, ali i o rasizmu koji je iskusila u modnoj industriji. 

"Zašto sam radila isti posao kao i moje koleginice, a dobijala sam manje novca", rekla je Kembel, crnkinja poreklom sa Jamajke. 

Kembel, Tarlington, Kraford i Evanđelista – kao i Patic, Helena Kristensen i Klaudija Šifer, smatraju se prvim modelima koje su postale poznate ličnosti izvan modne industrije. 

Potražnja za njima je naglo porasla devedesetih godina, a Evanđelista je tada govorila da one "ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno“.

Komentari (0)

Magazin