Život

Poslednji "plavi supermesec" u ovoj deceniji obasjao planetu: Magične fotografije Zemljinog saputnika "izbliza"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

11:32

Poslednji "plavi supermesec" u ovoj deceniji obasjao planetu: Magične fotografije Zemljinog saputnika "izbliza"
Poslednji "plavi supermesec" u ovoj deceniji obasjao planetu: Magične fotografije Zemljinog saputnika "izbliza" - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji "plavi supermesec" u ovoj deceniji obasjao je protekle noći planetu, a fotografi koji su imali sreću da ga posmatraju pod vedrim nebom, napravili su spektakularne fotografije ovog fenomena. 

Redak fenomen "plavog meseca", kada se pun mesec javlja dva puta u istom mesecu, poklopio se sa periodom u kom se Zemljin prirodni satelit nalazi na samo 357.344 kilometra od naše planete, pa je izgledao veće i svetlije nego ranije, a u pojedinim delovima sveta, tako će delovati i u četvrtak uveče.

"Leto supermeseca" završava se 28. septembra, pet dana posle ravnodnevice, kada se završava leto na severnoj hemisferi. Sledeće godine neće nas očekivati takvi nebeski spektakli. Štaviše, u 2024. imaćemo samo dva supermeseca - jedan 18. septembra, a drugi 18. oktobra.

Tanjug/AP

 

Poslednji put su se dva "supermeseca" pojavila u istom mesecu 2018. godine, a sledeći takav fenomen se neće dogoditi pre 2037. godine, tvrde astronomi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin