Društvo

Tiodorović o odluci Kriznog štaba da se ne produži raspust: Pratićemo situaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blic

02/12/2021

-

08:31

Tiodorović o odluci Kriznog štaba da se ne produži raspust: Pratićemo situaciju
Tiodorović o odluci Kriznog štaba da se ne produži raspust: Pratićemo situaciju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da su prosvetari bili za to da se ne pomera raspust, a da je sa druge strane postojao stav da deca treba ranije da idu na raspust, već od 20. decembra.

"Mi imamo ovakvu situaciju, ipak postoji neko smirivanje, tako da, ako bi krenuli ranije sa raspustom, to bi se poklopilo sa dolaskom naših ljudi iz inostranstva, sa pojavom omikrona, sa širenjem po Evropi, zato je ipak bolja solucija od 31.decembra do 24. januara", rekao je Tiodorović za Blic.

On je naglasio da će se pratiti šta se dešava i što se tiče gripa. 

"I grip jedan od faktora koji bi uticao na pomeranje… Drugo, ako i 70 odsto škola nema nijednog obolelog prijavljenog, onda nema razloga za uvođenjem nečega ranije. Mi ćemo svakako pratiti, pa ako se situacija promeni, onda možemo produžiti raspust, nedelju dana ili nekoliko dana, zavisi ako bude potrebno", naveo je on.

Naglasio je da je suviše rano donositi zaključke o omikron soju, jer do sada nije bilo vremena da se obave ozbiljne studije koje bi precizno pokazale njegovo delovanje.

"Ima različitih komentara, te da je opasniji, zarazniji, ipak iz Južne Afrike, Engleske, Amerike dolaze nam informacije da jeste zarazniji, ali da nema teže kliničke slike. Tu su mladi na udaru a objašnjenje je prosto, jer među tom populacijom ima najmanje vakcinisanih. Što se naše zemlje tiče, mi smo preduzeli korake, ali ne treba paničiti, već poštovati mere koje mi već imamo i vakcinisati se", naglasio je Tiodorović.

Podsetimo, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa saopšteno je da nema promena kada je reč o zimskom raspustu. On je planiran od 31.12.2021. godine do 24.1.2022. godine, saopštila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje Euronews Srbija na osnovu kojih parametara je odlučeno da raspust počne kao što je planirano, Kisić Tepavčević je navela da je i tokom odluke da prethodni jesenji raspust počne ranije, od presudnog značaja bila učestalost oboljevanja i umiranja u školskoj sredini. Rekla je da u ovom momentu, u školskoj sredini uopšte nije toliko veća mogućnost zaražavanja u odnosu na druga mesta na kojima mogu da se nađu deca.

"Ako se narednih dana uoči bilo kakva promena epidemiološke situacije, ranije će se početi sa raspustom. U ovom momentu, odluka je ovakva", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći o merama, ona je rekla da su uvedene nove mere zbog novog soja omikron, a kako je dodala one će se primenjivati kod putnika koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Bocvane, Lesota, Namibije, Mozambika i Zimbabvea. 

"Njima će se raditi PCR test na aerodromu, ako su negativni onda treba da budu 14 dana u karantinu i imaju obavezu da nakon sedam dana urade još jedan PCR test. U slučaju da su pozitivni, oni će u organizaciji naše zdravstvene službe biti prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili kovid bolnicu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija