Društvo

Besplatni udžbenici u Beogradu: "Popularna i sa političke tačke gledišta izuzetno isplativa odluka gradonačelnika"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2022

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvažnijih stavki gradskog budžeta za narednu godinu su besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce u Beogradu, kao i besplatni vrtići za mališane koji idu u državna i privatna obdaništa. Ovaj potez gradskih čelnika obradovao je roditelje, a podržao ga je i veći deo opozicije na današnjoj sednici Skupštine grada. Međutim, deo javnosti smatra da besplatne udžbenike ne treba uvoditi linearno odnosno da ta mera nije potrebna za porodice koje imaju dobra mesečna primanja.

Besplatni udžbenici planirani su za osnovce i srednjoškolce od naredne školske godine, od septembra. Iako se kupovina udžbenika našla u budžetu za narednu godinu, nije precizirano kako će kompleti izgledati i da li će podrazumevati samo udžbenike ili će u njima biti i radne sveske. Gradska vlast prethodne dve godine kupovala je udžbenike za učenike prvog i drugog razreda.

U kompletima su bili udžbenici i radne sveske iz srpskog, matematike, sveta oko nas i engleskog jezika, dok su roditelji morali da dokupe knjige za likovno, muzičko, digitalni svet, odnosno mizičko i dugitalni svet u drugom razredu- za šta su morali da izdvoje nešto više od 2.000 dinara.

"Grad Beograd se odlučio da obezbedi novac za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Mislimo da je to istorijska odluka. Ranije je bilo pokušaja, za određene kategorije, određeni uzrast, da se udžbenici čuvaju i vraćaju. Odlučili smo se za udžbenike za sve beogradske osnovce i srednjoškolce i da ih nabavljamo svake godine. Obezbedili smo novac za to i obezbedićemo svake naredne godine. Obezbedili smo i besplatne vrtiće od septembra naredne godine za svu decu, bez obzira išli u državni ili privatni vrtić", rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić. 

Napravljen je i proračun koliko će novca iz budžera biti izdvojeno za te namene. Šapić je ranije rekao da u Beogradu ima oko 180.000 učenika, da komplet udžbenika košta prosečno 100 evra i da će za to biti potrebno oko 20 miliona evra, dok će za besplatne vrtiće biti potrebno od 25 do 30 miliona evra.

Stojanović: I opozicija to predlagala

Politikolog Boban Stojanović, kaže da je odluka gradonačelnika da se uvedu besplatni udžbenici za đake, ali i besplatni vrtići "popularna i sa političke tačke gledišta izuzetno isplativa".

"Nema osobe koja može da vam zameri što ste uveli jednu vrstu socijalnog programa, besplatne udžbenike za osnovcima i srednjoškolcima i da roditerlji ne plaćaju vrtiće. Znam koliko to utiče na kućni budžet porodice koja ima prosečna primanja ili su primanja ispod proseka. Besplatni udžbenici će značajno od septembra da rasterete kućne budžete. To je socijalna mera", rekao je Stojanović za Euronews Srbija.

Kao jedinu zamerku tom programu naveo je što će svi biti obuhvaćeni programom- i one porodice koje žive sa minimaplim primanjima, ali i porodice gde roditelji zarađuju 4.000-5.000 evra i bave se privatnim biznisom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Neko će reći da je to najpravednije, ne treba razdvajati decu po materijalnom statusu roditelja. Ne vidim da je pravedno da se iz budžeta, koji puni neko ko živi na minimalcu kroz porez na prihod, da se kupuju udžbenici za decu čiji roditelji imaju platu 3.000- 4.000 evra, ili imaju biznis gde godišnje plaćaju desetine hiljada poreza na dobit. U tom smislu odluka može da se kritikuje, ali to nije do Grada Beograd. To bi na nivou ministarstva (na republičkom nivou) trebalo rešiti da postoje socijalne karte", rekao je on.

Smatra da bi se postigao veći efekat da je odluka ciljana na porodice gde roditelji rade za minimalnu zaradu, za plate koje su ispod proseka, gde je zaposlen samo jedan roditelj. Upitan koliko će ta mera biti opterećenje za budžet, Stojanović je rekao da čak i ako se Grad zadužuje bolje je da se zadužuje zbog toga "nego da se zadužuje za jelke, novogodišnju rasvetu, metro koji ne ide nigde ili subvencije za jabvni prevoz".

"Verujem da su obezbedili novac za to. U budžetima Grada prethodnih godina bili su suludi projerkti jelke od 80.000 evra. Neću da kažem da je novac mogao biti iskorišćen za nešto drugo, jer znam zašto su gradske vlasti prethodnih godina trošile novac. Samo mislim da ova odluka nije trebala da bude linearna i ka svima, već samo za ugrožene", rekao je on.

Smatra da je besmislena zamerka pojedinaca da se ovom odlukom diskriminišu deca u drugim delovima Srbije i da je to pitanje za Vladu Srbije, a ne za Beograd.

"Ako ćemo besplatne udžbenike za sve i besplatne vrtiće za sve onda je adresa Vlada Srbije. To je jednim delom obrazovna politika, ali jednim delom socijalna politika, pomoć najugroženijima. Opozicija nema šta da zameri gradonačelniku za besplatne udžbenike, jer je to bio i njihov predlog u kampanji za prošle izbore. Mogu da zamere što jer ukrao njihovu ideju, ali ne mogu da zamere da je to populistička odluka jer su je i oni predlagali", naveo je on.

Pavlović: Izdaci za udžbenike prevazilaze mogućnosti porodice sa prosečnim platama

Euronews

Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije, navela je da su izdaci za udžbenike postali toliko veliki da prevazilaze mogućnosti porodice sa prosečnim platama. Podsetila je da besplatni udžbenici nisu nešto novo, da je ta mera bila i ranije, ali je ukinuta.

Inače, u periodu kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, a Aleksandar Šapić njegov zamenik, đaci u Beogradu su imali besplatne udžbenike. Ona ističe da je pravo pitanje zašto su besplatni udžbenici ukinuti i koji je razlog zašto se vraćaju.

"Vidim to kao jedan načion da se podstaknu, motivišu roditelji da na drugi način gledaju ovu vlast, nego što su do sada gledali", rekla je ona.

Pavlović kaže da je teško kritikovati ovu meru, ali da nesumnjivo "upala kašika u med" firmi koja prodaje najviše udžbenika u ovoj zemlji.

"Relevantna i nadležna institucija za praćanje tržišta je utvrdila da postoje veliki problemi na tržištu udžbenika. Komisija je utvrdila da firma koja prodaje najviše knjiga nedozvoljenim radnjama dolazi do najvećeg dela tržišta. Mi ćemo ovim na neki način da legalizujemo korupciju. Novac iz gradskog budžeta prebacujemo toj kompaniji", navodi Pavlović.

 

Komentari (1)

Jakov

29.12.2022 16:08

Ma da samo Beograđani i to svi treba d aimaju besplatne udžbenike i vrtić. Pogledajte prosečne plate po Srbiji i prosečne potrošačke korpe, onda vidite kako u drugim gradovima ljudi preživljavaju. Srbija nije Beograd ko što Beograd nije Srbija! I zamisli nekog sa €5000 mesečno dobije od grada besplatne udžbenike a neko s minimalcem u drugom gradu nema para ni za mleko a kamoli za udžbenike, koliko to pravedno zvuči, recite!!!

Srbija