Politika

Dačić iz Ankare: Turska je važan faktor za naš region, važno je podići nivo međusobnog poverenja

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

18:38

Dačić iz Ankare: Turska je važan faktor za naš region, važno je podići nivo međusobnog poverenja
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dobri odnosi sa Turskom su veoma važni, jer je Turska važan faktor u regionu, zbog odnosa sa BiH, kao i zbog unutrašnje stabilnosti Srbije, izjavio je u Ankari predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, posle sastanka sa predsednikom parlameta Turske Mustafom Sentopom.

"Važno je podići nivo međusobnog poverenja, koje nikada nije bio veće u poslednjih 100 godina", rekao je Dačić i naveo da je važan segment bilateralnih odnosa saradnja parlamenata.

"Zajednička ocena je da su bilateralni odnosi veoma napredovali svih ovih godina. Postigli smo izvanredne rezultate u političkim, ali i ekonomskim odnosima. Spoljnotrgovinska razmena je sada veća od 1,3 milijardu evra, a postavili smo cilj da ona dostigne dve milijarde“, rekao je Dačić.

Dogovreni godišnji bilateralni sastanci

On je dodao da parlamenti treba mnogo više da sarađuju, pa je dogovoreno da se svake godine održavaju bilateralni sastanci na vrhu.

"Ovde se veoma pozitivno ističe da smo u kratkom vremenskom razmaku imali posetu ministra Selakovića, moju i posetu skupštinske delegacije, a krajem nedelje će i predsednik Republike Aleksandar Vučić biti u poseti ovde", izjavio je Dačić.

On je podsetio da je pre 10-ak dana Srbiju posetio ministar spoljnih poslova turske Mevlut Cavušoglu, kada je otvoren i Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru.

"Veliki je intenzitet naših odnosa", rekao je Dačić.

On je ukazao i na činjenicu da je veliki broj građana Turske poreklom sa naših prostora, navodeći da i porodica predsednika turskog parlamenta vodi poreklo iz Ðevđelije.

"Drago mi je da je naša skupštinska delegacija dočekana na visokom nivou. Svi zajedno su istakli veliku potrebu za daljim unapređenjem odnosa, a u decembru i januaru očekujemo uzvratnu posetu predsednika parlamenta Turske", naveo je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija