Politika

Put Miloša Vučevića do čela SNS: "Novo poglavlje u knjizi SNS, ali identična politika"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

18:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za novog lidera Srpske napredne stranke danas je na skupštini partije u Kragujevcu, na predlog dosadašnjeg lidera Aleksandra Vučića, izabran Miloš Vučević. On je na taj način prešao dug put od gradonačelnika Novog Sada, preko potpredsednika Vlade i ministra odbrane, do lidera najjače političke partije u Srbiji.

Predlažuči Vučevića za svog naslednika Vučić je istakao da je on od početka u SNS-u i da najbolje zna šta je stranka. 

"Znam koliko voli SNS, znao sam mu i oca Zorana koji je bio jedan od najuglednijih advokata, zajedno sa ocem Maje Gojković, u Novom Sadu, znam iz koliko je dobre porodice, znam koliko je odan SNS-u, ali i ideji samostalne, nezavisne i prosperitne Srbije, siguran sam da će uz moju i vašu podršku moći da obavi veliki posao, i da radi još više i još snažnije", rekao je Vučić. 

Vučević je nakon što je i zvanično postao predsednik SNS, zahvalio Vučiću i ocenio da je SNS primer svim strankama u Evropi. 

"Takve stranke kao što je SNS nema u celoj Evropi, stranke sa takvom organizacijskom koncepcijom, sa vernim i odanim članovima", rekao je on. 

Naveo je i da se njegovim izborom otvara novo poglavlje u knjizi SNS, ali da će politika ostati identična onoj koju je vodio Aleksandar Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Miloš Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu "Vasa Stajić" pohađao je u tom gradu, a gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine. 

Član je SNS od njenog osnivanja - od 2008. godine. Advokaturom se bavio od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Za predsednika novosadskog Gradskog odbora SNS izabran je 2011. godine i 2017. godine. 

Gradonačelnik Novog Sada postao je 2012. godine, kada je prestao da se bavi advokatskim poslom. Bio je član UO Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. 

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu izabran je za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put. Tako je postao prvi gradonačelnik kojem je upravljanje gradom bilo povereno tri puta čime je otvoren prostor da uđe u istoriju Novog Sada kao osoba koja je najduže bila na njegovom čelu kroz više od dva i po veka dugu istoriju. 

Potpredsednik Srpske napredne stranke bio je od 2021. godine. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Govori engleski jezik. Oženjen je i otac dvoje dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija