Zdravlje

Rusija odobrila novu vakcinu protiv korone, dovoljna samo jedna doza: "Efikasna kao Kalašnjikov"

Komentari

Autor: Tara Tomović

07/05/2021

-

13:12

Rusija odobrila novu vakcinu protiv korone, dovoljna samo jedna doza: "Efikasna kao Kalašnjikov"
Rusija odobrila novu vakcinu protiv korone, dovoljna samo jedna doza: "Efikasna kao Kalašnjikov" - Copyright Tanjug AP/Juan Karita

veličina teksta

Aa Aa

"Ruske vakcine pouzdane su baš kao i Kalašnjikov", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na online koferenciji sa zamenicom premijera Tatjanom Golikovom.

Njegov komentar dolazi odmah nakon što su zdravstvena tela registrovala vakcinu Sputnik Light koja se prima u samo jednoj dozi i visoko je efikasna u borbi sa novim sojevima korone.

Putinov je ovim poređenjem citirao zapravo komentar jednog austrijskog lekara koji se odnosio  na oružje iz doba SSSR-a koje je i danas popularno i široko se koristi.

Kritičari Putinove administracije bili su skeptični kada je vakcina Sputnjik V prošle godine u Moskvi dobila brzo odobrenje regulatornih tela, ali je u kasnijim fazama utvrđeno da zaista nudi visok nivo zaštite protiv kovida. Ona je danas dostupna u mnogim zemljama sveta, uključujući i Srbiju koja će je i proizvoditi.

S druge strane, najnovija vakcina Sputnik Light u četvrtak je zvanično odobrena u Rusiji. U saopštenju za štampu proizvođači su rekli da je samo jedna doza pokazala 79,4 odsto efikasnosti.

- Vakcina koja se prima u samo jednoj dozi omogućava imunizaciju većeg broja ljudi u kraćem vremenskom periodu, produbljujući borbu protiv pandemije u njenoj akutnoj fazi - navodi se u saopštenju.

Odobrenje dolazi usred međunarodnog spora oko toga treba li odustati od patenata na tehnologiji vakcina da bi se povećala proizvodnja.

Komentari (0)

Magazin