Biznis vesti

Tabaković: Ponosna sam na vek i po srpskog dinara, čuvaćemo stabilnost naše valute

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

17:31

Tabaković: Ponosna sam na vek i po srpskog dinara, čuvaćemo stabilnost naše valute
Tabaković: Ponosna sam na vek i po srpskog dinara, čuvaćemo stabilnost naše valute - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "150 godina srpskog dinara" svečano je otvorena danas u zgradi Narodne banke Srbije (NBS) a otvarajući izložbu guverner NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je malo nacija u svetu koje se mogu pohvaliti da vek i po imaju svoju nacionalnu valutu i da snaga jedne države zavisi i od snage njene valute.

Podsetila je na istoriju srpskog dinara koja je počela 12. decembra 1873. godine kada je donet Zakon o kovanju srpske srebrne monete, kojim je uveden dinar kao zvanična valuta Kneževine Srbije.

Navela je da je Srbija dinar kao valutu koristila i kada je bila kraljevina i kneževina a i Jugoslavija je zadržala dinar kao svoju monetu.

"Tokom svoje istorije dinar je bio valuta različitih država u čijem sastavu se nalazila naša zemlja. I kroz vrlo turbulentna vremena ostao je stožer našeg nacionalnog identiteta, svedok prošlosti, a svetionik budućnosti", rekla je guverner Tabaković.

Prema njenim rečima, u Narodnoj banci Srbije se predano radi na očuvanju vrednosti srpskog dinara i u realnom iznosu i u odnosu na druge valute.

FoNet/Aleksandar Barda

 

"Poslednju deceniju stabilnost dinara prema evru postala je normalnost, a svim instrumentima koji su nam na raspolaganju, koristeći i fleksibilnost našeg monetarnog okvira, nastojimo da utičemo na snižavanje inflacije, kako bi i u realnom iznosu, odnosno mereno kupovnom moći, naša valuta bila stabilna", rekla je ona.

Dodala je da međutim, svi treba da imamo u vidu da stabilnost domaće valute ne smemo uzimati zdravo za gotovo, niti kao lak zadatak.

"Već godinama sam ponosna na činjenicu što građani i privrednici u Srbiji više nisu primorani da prate kursnu listu iz dana u dan. Delovanje višestrukih globalnih izazova u prethodnim godinama uticalo je na to da veliki broj od oko 180 različitih lokalnih valuta, koliko je trenutno u opticaju u svetu, za lokalne ekonomije predstavlja najpre izvor nestabilnosti i kriza, a ne prednost u borbi s nadolazećim ekonomskim izazovima", istakla je ona.

Ukazala je da je u brojnim zemljama u razvoju u prethodne tri godine slabljenje lokalne valute doprinelo bržem rastu potrošačkih cena i da neke razmatraju i dolarizaciju svojih finansijskih sistema.

"Zbog toga, iako je relativna stabilnost deviznog kursa u Srbiji naša realnost, namerno ne govorim 'naša nova realnost', jer ona traje više od pune decenije, ne treba je olako shvatati. Ono što mogu da obećam jeste da će Narodna banka Srbije nastaviti predan rad na očuvanju stabilnosti i teško stečenog poverenja domaće i međunarodne javnosti", naglasila je Tabaković.

Izložba "150 godina srpskog dinara" se sastoji iz dve celine.

FoNet/Aleksandar Barda

 

U prvom delu predstavljen je dinar kroz istoriju: dinar - novac po evropskom uzoru, dinar Kneževine i Kraljevine Srbije, dinar između dva svetska rata, dinar socijalističke Jugoslavije, novi dinar posle monetarne reforme, prigodni kovani novac i novac Srbije.

Drugi deo izložbe čini audio-vizuelni sadržaj posvećen Čedomilju Mijatoviću, čoveku koji je bio jedan od utemeljitelja Privilegovane narodne banke Srbije i doneo je Zakon o kovanju srebrne monete i srpskoj valuti vratio ime dinar, kako se i zvala u srednjem veku.

Izložba će trajati do kraja januara a radno vreme galerije je radnim danima od 10 do 18 časova.

Komentari (0)

Biznis