Istorija

Zapis star 2.000 godina: Arheolozi u Norveškoj pronašli najstariji runski zapis na svetu

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

13:40

Zapis star 2.000 godina: Arheolozi u Norveškoj pronašli najstariji runski zapis na svetu
Zapis star 2.000 godina: Arheolozi u Norveškoj pronašli najstariji runski zapis na svetu - Copyright Tanjug AP/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi u Norveškoj saopštili su danas da su pronašli runski zapis za koji tvrde da je najstariji na svetu i da je verovatno star i do 2000 godina.

Ravni kvadratni kamen od braon peščara ima na sebi isklesane "žvrljotine", što je možda najraniji primer reči zabeleženih u Skandinaviji, saopštio je Muzej istorije kulture u Oslu i dodao da je ovaj primerak jedan od najstarijih zapisa u runama i najstariji runski kamen na svetu koji se može datirati, prenosi AP.

Tanjug AP/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

 

 

"Ovo otkriće nam daje uvid o upotrebi runa u ranom gvozdenom dobu. Ovo je možda jedan od prvih pokušaja upotrebe runa u Norveškoj i Skandinaviji na kamenu", rekla je profesorka Univerziteta u Oslu, Kristen Zilmer.

Ranije su otkrivene rune na drugim predmetima, ali ne i na kamenu, a najstariji runski zapis pronađen u Danskoj nalazi se na češlju od kosti.

 

Tanjug AP/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

 

 

Runski kamen je otkriven u jesen 2021. godine tokom iskopavanja groba u Tirifjordu, u blizini Osla, u regionu koji je poznat po monumentalnim arheološkim nalazištima, a predmeti u koji su pronađeni pored runa ukazuju na to da su rune verovatno bile upisane između 1. i 250. godine.

Kamen sa isklesanim runama biće izložen mesec dana u Muzeju istorije kulture, koji ima najveću kolekciju istorijskih artefakata u Norveškoj iz perioda od kamenog od modernog doba.

 

Komentari (0)

Magazin