Istorija

U Peruu pronađeno telo najvažnijeg sveštenika tog perioda sahranjeno pre 3.000 godina

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

23:17

U Peruu pronađeno telo najvažnijeg sveštenika tog perioda sahranjeno pre 3.000 godina
U Peruu pronađeno telo najvažnijeg sveštenika tog perioda sahranjeno pre 3.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi na severu Perua iskopali su grobnicu staru 3.000 godina za koju se veruje da je u njoj bio sahranjen ''sveštenik Pakopampe'', elitni verski vođa na tom području u tom periodu.

Sveštenikovo telo pronađeno je sahranjeno ispod šest slojeva pepela pomešanog sa crnicom, sa ukrašenim keramičkim činijama i pečatima koji ukazuju na drevnu ritualnu boju za telo koju su koristili ljudi koji su pripadali društvenoj eliti, saopštilo je peruansko Ministarstvo kulture, a prenosi Rojters.

Dva pečata su takođe pronađena duž gornjih ivica grobnice, jedan sa antropomorfnim licem okrenutim ka istoku, a drugi sa jaguarskim licem okrenutim prema zapadu.

''Iako je ova osoba bila muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je on u svoje vreme bio vođa'', rekao je lider projekta iskopavanja Juji Seki, i dodao da su velike dimenzije grobnice, od skoro dva metra u prečniku i metar dubine, neobične, kao i položaj tela koje je okrenuto licem na dole, sa ukrštenim nogama.

Arheološki projekat iskopavanja Pakopampe na tom području je od 2005. godine, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da slojevi stena ukazuju na to da je sveštenik, koji je najverovatnije sahranjen oko 1.200 godina pre nove ere, bio pet vekova stariji od grobnica ''Gospođe od Pakopampe'' i ''Sveštenika Jaguar zmije iz Pakopampe'', koji su otkriveni 2009. i 2015. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin