Nauka

Životinje i vantelesna oplodnja: Naučnici koji pokušavaju da spreče izumiranje severnog belog nosoroga proizveli tri embriona

Komentari

Autor: Jutarnji

31/07/2021

-

22:26

Životinje i vantelesna oplodnja: Naučnici koji pokušavaju da spreče izumiranje severnog belog nosoroga proizveli tri embriona
Najin i Fatu u rezervatu u Keniji - Copyright AP/Ben Curtis

veličina teksta

Aa Aa

Tim međunarodnih naučnika koji rade na tome da što pre pronađu načine za spašavanje retke vrste severnog belog nosoroga rekli su da su postigli napredak time što su proizveli još tri embriona.

Konzorcijum “BioRescue“, predvođen profesorom Tomasom Hildebrantom s Instituta za zoološke vrtove i divlje životinje Lajbnic u Nemačkoj, rekao je da su ovog meseca proizvedena još tri embriona te podvrste nosoroga, čime je ukupan broj živih embriona porastao na 12.

Naučnici su uzeli jajne stanice od jedne od dve preostale ženke severnog belog nosoroga u kenijskom parku za divlje životinje. Za oplodnju je korišćena smrznuta sperma dva uginula mužjaka, a sve je obavljeno u laboratoriji u Italiji.

Dva od tri nova embriona proizvedena su uz pomoć semena severnog belog nosoroga Sunija, čiji je genetski kod poslužio za sve postojeće embrione.

Međutim, treći embrion proizveden je nakon što je prvi put korišteno i seme Angalifua, nosoroga koji je živeo u Safari parku San Dijego, a uginuo je 2014. godine.

Plan naučnika je da stvore više embriona svaka tri do četiri meseca, koje će implantovati u surogat majke, ženke južnog belog nosoroga, kako bi se sprečilo izumiranje severne verzije belog nosoroga. Poduhvat je počeo još 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin