Život

Džinovske pande više nisu ugrožena vrsta u Kini

Komentari

Autor: Euronews

10/07/2021

-

16:06

Džinovske pande više nisu ugrožena vrsta u Kini
Panda - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Kina je objavila da je uklonila džinovske pande sa ugrožene liste životinja.

Prema članku objavljenom na internet-stranici Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu, populacija džinovskih pandi koje žive u divljini u Kini do 2013. porasla je na 1.864, u odnosu na 1.596 u 2003. godini.

Šef Odeljenja za zaštitu prirode i ekologije u ministarstvu rekao je novinarima da porast "odražava njihove poboljšane uslove života i napore Kine da održi njihova staništa".

Podaci se zasnivaju na popisu kineskih pandi koji se sprovodi svake decenije od 1970-ih u tri provincije koje imaju najveće populacije ove vrste - to su Sečuan, Šanći i Gansu.

Odluka Kine da ukloni džinovske pande sa svoje liste ugroženih dolazi pet godina nakon što je Međunarodna unija za zaštitu prirode na svojoj Crvenoj listi ugroženih vrsta, status džinovskih panda promenila sa "ugroženog" na "ranjiv".

AP/Michael A. McCoy

 

Ove životinje imaju prirodno sporu stopu razmnožavanja. Ženke ovuliraju samo jednom godišnje, a potom uzgajaju mladunče do tri godine.

Iako se istovremeno mogu roditi dva mladunčeta, obično preživi samo jedno, koje je veoma osetljivo i teško svega oko 145 grama.

Kinesko ministarstvo takođe je izvestilo o značajnim poboljšanjima za nekoliko drugih životinjskih vrsta, uključujući rast broja sibirskih tigrova i azijskih slonova koji žive u divljini.

Komentari (0)

Magazin