Nauka

"Kako vaš mozak radi": Đaci u Srbiji dobijaju priliku da bliže upoznaju neuronauku kroz zanimljive eksperimente

Komentari

Autor: Staša Rosić

12/03/2024

-

21:03

"Kako vaš mozak radi": Đaci u Srbiji dobijaju priliku da bliže upoznaju neuronauku kroz zanimljive eksperimente
Eksperiment - Copyright Marko Risović/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Do pre jedne decenije neuronaukom i finim mehanizmima na kojima počiva funkcionisanje mozga mogli su da se bave samo naučnici i studenti univerziteta, jer je oprema potrebna za izvođenje eksperimenata iz te oblasti bila dostupna samo njima. Sada će, međutim, zahvaljujući timu "uradi sam" neuronaučnika, predvođenih Gregom Gejdžom, biti dostupna i srednjoškolcima u Srbiji.

Grupa za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Inicijativa "Digitalna Srbija", Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država prošle godine pokrenula je zajednički projekat sa Gejdžom i njegovom kompanijom "Backyard Brains",  kako bi se znanja i veštine koji su nezaobilazni za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku integrisali u obrazovni proces Srbije.

Gejdž tim povodom ovih dana boravi u Beogradu, gde je predstavio novo izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi - Neuronaučni eksperimenti za svakoga" i demonstrirao neke od ogleda iz knjige koje će učenici moći da ponove i dopune svojim idejama.

Marko Risović/Promo

Greg Gejdž 

Naučnik i veliki popularizator nauke, kaže da je njihov cilj da takve eksperimente učine dostupnim deci.

"Zahvaljujući Grantu za srpsko-američku saradnju Ambasade SAD dobili smo sredstva da ove  eksperimente donesemo u Mejkers Labove u školama. Takvi prostori su važni, jer se tu rađa kreativnost. Dajemo im pristup radnim sveskama, koje su upustvo kako da koriste opremu i pitanja otvorenog tipa. Đaci zatim koriste svoju kreativnost da na ta pitanja odgovore, a zatim smisle i još pitanja", rekao je Gejdž na predstavljanju knjige u prostoru Nordeusa u Beogradu.

Kreativnost može da se nauči

Ideja je, kaže on, da đaci nauče da postavljaju pitanja, jer upravo tako dolaze do "genijalnih deja".

"Mnogi eksperimenti u našoj knjizi potiču od dece, jer su oni došli na te ideje, postavljajući pitanja", kaže naučnik.

Da bi đaci imali adekvatnu podršku tokom rada, osmišljen je i poseban program za nastavnike, za koje će Gejdž sutra održati prvi masterklas.

Gregova ideja da demokratizuje neuronauku i deo naučnih eksperimenata učini dostupnim čak i đacima osnovnih škola, ima snažno uporište u nauci. Naime, niz istraživanja dokazao je da učenici mnogo lakše uče izvodeći eksperimente, nego gledajući videe i čitajući o određenim naučnim konceptima.

"Kada đak izvede ogled, osećaj ispunjenja i toga da je za njega moguće da postane naučnik, se povećava. Želimo da to podstaknemo i ovde u Srbiji, a do kraja godine imaćemo 27 škola u programu i opremu za sve njih", objašnjava neuronaučnik.

Promo

 

On kaže da istu opremu koriste i đaci od deset godina, kao i studenti neuronauka u Americi.

"Mi ne menjamo opremu, ali se menjaju pitanja. Sve je stvar kreativnosti, a to je upravo ono čemu pokušavamo da naučimo decu", dodaje Greg.

Interesantniji časovi biologije, fizike, hemije...

Stefana Budimirović, direktorka srpskog ogranka kompanije "Backyard Brains", koja distribuira naučnu opremu školama, objašnjava da će zahvaljujući sredstvima dobijenim od američke ambasade, svi potrebni uređaji naći put do 75 škola u Srbiji.

"Znam da je nastavnicima, učiteljima, profesorima trenutno možda teško da zamisle kako će sve to da funkcioniše, ali je sve vrlo lako za korištenje i razumevanje. Pritom će svaka škola dobiti i knjigu koja potkrepljuje sve eksperimente i informacije, tako da se neuronaučnim eksperimentima mogu da se bave na najjednostavniji način", kaže Budimirović za Euronews Srbija.

Ona ističe da su uređaje poklanjali školama i izvan ovog projekta.

"Uglavnom se eksperimenti implementiraju na časovima biologije, fizike, a negde i hemije ili elektronike, ukoliko je reč o takvoj školi. Imamo i puno eksperimenata sa biljkama, bubama, kišnim glistama, pa čak i cvrčcima i sve je to nešto što može da se koristi na času", objašnjava direktorka "Backyard Brains" u Srbiji.

Knjiga "Kako vaš mozak radi" večeras je predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab. To je jedinstven inovativni multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionica budućnosti, koje je do sada Grupa za obrazovanje otvorila u 14 srednjih škola u Srbiji, a tokom 2024. planira se otvaranje još najmanje 13 Mejkers labova širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin