Nauka

Otkrivena planeta veličine Zemlje: Udaljena je 55 svetlosnih godina i ima svoje malo Sunce

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

19:00

Otkrivena planeta veličine Zemlje: Udaljena je 55 svetlosnih godina i ima svoje malo Sunce
Otkrivena planeta veličine Zemlje: Udaljena je 55 svetlosnih godina i ima svoje malo Sunce - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su otkrili novu planetu veličine Zemlje koja kruži oko male, hladne zvezde za koju je procenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca.

Stenoviti svet na toj planeti nazvanoj Spekulus-3b, udaljen je 55 svetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvezde domaćina, ultra-hladnog crvenog patuljka koji je duplo manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi londonski Guradian.

Novootkrivena planeta opisana kao "praktično iste veličine kao Zemlja", koja se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.

Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.

"Verujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvek okrenuta ka zvezdi, baš kao što je i Mesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami", rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvezde, nakon detekcije sedam stenovitih svetova oko Trapista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvezde udaljene 40 svetlosnih godina od Zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin