Nauka

Otkrivene rimske skulpture na trasi brze železnice u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

11:15

Otkrivene rimske skulpture na trasi brze železnice u Britaniji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su otkrili "zapanjujući" skup rimskih skulptura na trasi brze železničke mreže HS2 u Britaniji, čija je prva faza između Londona i Birmingema trenutno u izgradnji.

Dve kompletne skulpture koje liče na muškarca i ženu, plus glava deteta, pronađene su u napuštenoj srednjovekovnoj crkvi u Bakingemširu, navodi BBC.

Otkrića u staroj crkvi Svete Marije u Stouk Mandevilu poslata su na specijalističke analize.

Dr Rejčel Vud, vodeći arheolog kompanije "Fusion IV" koja izvodi radove na HS2, rekla je da su to "stvarno retki nalazi u Velikoj Britaniji".

"Pronaći jednu kamenu glavu ili jedan skup ramena bilo bi zaista zapanjujuće, ali imamo dve kompletne glave i ramena, kao i treću glavu", izjavila je Vud.

"Oni su nam još važniji posmatrano arheološki, jer su zapravo pomogli da promenimo naše razumevanje ove lokacije pre nego što je srednjovekovna crkva izgrađena", dodala je ona.

profimedia

 

Šestougaoni stakleni rimski vrč je takođe otkriven sa velikim komadima koji su još uvek netaknuti, uprkos tome što je bio u zemlji, kako se smatra, više od 1.000 godina.

Arheolozi su radili na lokalitetu i oko 3.000 tela je uklonjeno iz crkve, koja datira iz 1080. godine, i biće ponovo sahranjena na drugom mestu.

profimedia

 

Otkako su radovi počeli 2018. godine, otkriveni su dobro očuvani zidovi i strukturne karakteristike crkve, zajedno sa neobičnim rezbarijama u kamenu i srednjovekovnim grafitima, uključujući oznake za koje se veruje da su sunčani satovi.

Veruje se da je lokacija korišćena kao rimski mauzolej pre nego što je izgrađena normanska crkva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin