Istorija

U Izraelu otkrivena vinarija iz ranog srednjeg veka iz koje se vino izvozilo za celi Mediteran

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

13:43

U Izraelu otkrivena vinarija iz ranog srednjeg veka iz koje se vino izvozilo za celi Mediteran
Tanjug/AP/Tsafrir Abayov - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski arheolozi otkrili su iskopine masivnog kompleksa vinarije stare oko 1.500 godina.

U vinariji iz ranog srednjeg veka otkrivenoj u gradu Javne u centralnom Izraelu pronađeno je pet presa za grožđe, skladišta, peći za proizvodnju glinenih posuda i desetine hiljada ćupova i raznih drugih arheoloških fragmenata, prenosi AP.

Izraelska Uprava za antikvitete saopštila je da je otkriće pokazalo da je Javne tokom vizantijskog perioda bio veliki centar za proizvodnju vina, a istraživači procenjuju da je ova srednjevekovna vinarija mogla da proizvode oko dva miliona litara vina godišnje.

Doktor Jon Seligman, jedan od autora studije, objasnio je da je vino proizvedeno u toj oblasti bilo poznato kao vino Gaza koje se izvozilo se širom Mediterana i Bliskog istoka, a da je lokacija Javne bila i brend i glavni proizvodni pogon.

"Ovo je bilo prestižno, svetlo belo vino koje je prodavano u mnogim mediteranskim zemljama, uključujući Egipat, Tursku, Grčku i verovatno južnu Italiju", rekao je dr Seligman.

On je predočio da u starim vremenima vino nije bilo samo proizvod za uživanje već i veoma važna životna namirnica, jer je bilo bezbedno za upotrebu kad nije bilo pitke vode.

Izraelska Uprava za antikvitete je potvrdila da je ovaj kompleks otkriven tokom poslednje dve godine iskopavanjima u sklopu razvoja grada Javna koji se nalazi južno od Tel Aviva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin