Nauka

Najveći moljac na svetu pronađen i u Vašingtonu: Insekt s rasponom krila od 25 centimetara dosad viđan samo u tropima

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

20:22

Najveći moljac na svetu pronađen i u Vašingtonu: Insekt s rasponom krila od 25 centimetara dosad viđan samo u tropima
Najveći moljac na svetu pronađen i u Vašingtonu: Insekt s rasponom krila od 25 centimetara dosad viđan samo u tropima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći moljac na svetu, sa rasponom krila od 25 centimetara, prvi put je pronađen u Vašingtonu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Kako se navodi, prvi put na prostoru te zemlje pronađena je vrsta moljca koja ima krila tih razmera, a pronalazak se dogodio slučajno, nakon čega je otkriće državnoj agenciji prijavio profesor Univerziteta u Vašingtonu.

Otkriveni moljac pripada grupi "Atlas" moljaca, a područje koje su do danas najčešće nastanjivali bila je Indija, gde se ova vrsta moljaca može vrlo lako zapaziti blizu prometnih mesta, te njihov neobično veliki raspon krila ne predstavlja neobičnost.

profimedia

 

Glavni etomolog državnog odeljenja za poljoprivredu Sven Spičiger istakao je da je ova novootkrivena vrsta na tom području važno otkriće u daljem proučavanju "Atlas" vrste.

"Ovo je posebna vrsta insekta, posebno uzimajući u obzir raspon njihovih krila, čak i da niste etomolog, sasvim je razumljivo da bi vas ova neobična pojava zainteresovala", rekao je Spičiger.

Zvaničnici za poljopripredu te zemlje pozvali su sve stanovnike da obrate pažnju na ovu vrstu, te da u slučaju primećivanja obavezno prijave njihovu pojavu.

"U pitanju je tropski moljac. Tako da nismo sigurni da bi ova vrsta mogla da preživi ovde. Nadamo se da će nam stanovnici pomoći da saznamo da li je ovo bio jednokratni begunac ili da li zaista postoji prisustvo ove vrste na naseem području", dodao je Spičiger.

Vrsta "Atlas" moljaca najčešće se susreće u tropskim i suptropskim šumama. Neobične šare na njihovim krilima služe kako bi oterale potencijalne grabljivice, a neretko ovu vrstu, zbog neobičnog izgleda nazivaju, "moljac sa glavom zmije".

Komentari (0)

Magazin