Nauka

"Ovo nije prvoaprilska šala": Ogromna ćufta od mesa izumrlog mamuta predstavljena u Holandiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

10:29

"Ovo nije prvoaprilska šala": Ogromna ćufta od mesa izumrlog mamuta predstavljena u Holandiji
Ćufta od mamuta - Copyright Tanjug AP/Mike Corder

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna ćufta napravljena od mesa uzgojenog pomoću DNK materijala izumrlog vunastog mamuta prikazana je danas u Muzeju savremene nauke u Amsterdamu ''Nemo''.

Ćuftu je napravila australijska kompanija za uzgoj mesa "Vow", iz koje su saopštili da nije reč o "prvoaprilskoj šali", već da im je namera bila da navedu ljude da razmisle o kultivisanom mesu, kao održivijom alternativom za pravo meso. 

"Želeli smo da stvorimo nešto što je potpuno drugačije od svega dosad viđenog“, rekao je osnivač kompanije Tim Noksmit Rojtersu, dodajući da je to dodatni razlog za izbor mamuta, budući da naučnici veruju da je izumiranje životinje bilo izazvano klimatskim promenama. 

Oni su napravili mamutske mišićne proteine, tako što su izolovali DNK sekvencu mamutskog mioglobina, a nekoliko praznina popunili su slonovskom DNK. Sekvenca je zatim smeštena u matične ćelije ovce, koje su razmnožavane do broja od 20 milijardi koliko je bilo potrebno da se napravi meso.

Tanjug AP/Mike Corder

 

"Kada je u pitanju meso, mioglobin je odgovoran za aromu, boju i ukus", izjavio je Džejms Rajal, iz kompanije "Vow". 

"Slično kao u filmu 'Park iz doba jure', rekao je Rajal, naglašavajući da je najveća razlika u tome što nisu kreirane stvarne životinje. 

Dok stvaranje uzgojenog mesa obično znači korišćenje krvi mrtvog teleta, "Vow" je koristio alternativu, što znači da nije bilo ubijenih životinja u pravljenju mesnih ćufti od mamuta. 

Taj "specijalitet", međutim, trenutno ne može da se degustira, s obzirom na to da sadrži protein star 4.000 godina i zahteva rigorozne testove pre nego što se pojavi na tržištu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin