Poznati

Australija će dobiti svoju "prvu kraljicu": Priča o životu danske princeze Meri podseća na moderne bajke

Komentari

Autor: BBC / Euronews Srbija

04/01/2024

-

22:00

Australija će dobiti svoju "prvu kraljicu": Priča o životu danske princeze Meri podseća na moderne bajke
Ludovic Marin, Pool via AP - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Abdikacija poslednje vladajuće kraljice na svetu Margarete Druge izazvala je burne reakcije, kako u Danskoj, tako i u ostatku sveta. Međutim, to je takođe bio povod za pravo slavlje u dalekoj Australiji, odakle potiče buduća danska kraljica Meri, supruga krunskog princa Frederika.

Kada 14. januara Margaretin sin zvanično preuzme presto od svoje majke, Meri će postati prva kraljica na svetu poreklom iz Australije.

Sudbonosni susret u sidnejskom pabu

Manje od mesec dana nakon što je kraljica Margareta Druga preuzela tron 1972. nakon smrti kralja Frederika Devetog, u Hobartu, glavnom gradu Tasmanije, rođena je devojčica Meri Donaldson, ćerka profesora matematike i asistentkinje, iseljenika iz Škotske. 

Fabrice Coffrini/Pool Photo via AP

 

Meri je odrasla u predgrađu, sa bratom Džonom i sestrama Džejn i Patricijom, ali su mnogi već u njenom ranom detinjstvu u njoj prepoznali kvalitete liderke. 

"Bila je popularna učenica i isticala se u masi", rekao je njen stari nastavnik Džef Lokhart za Sydney Morning Herald. 

Nakon što je diplomirala na studijama prava i ekonomije Univerziteta u Tasmaniji, imala je uspešnu karijeru u advertajzingu, a zatim i u agenciji za trgovinu luksuznih nekretnina.

Međutim, jedan sudbonosni susret tokom Olimpijskih igara 2000. godine promenio joj je život.

Meri je tada imala 28 godina i uputila se u jedan pab u Sidneju na piće s prijateljima. Tu je bila i grupa "turista" iz Evrope: danski prinčevi Frederik i Joakim, njihov rođak princ Nikolaj od Grčke i Danske, norveška princeza Marta i sadašnji kralj Španije Felipe Šesti.

Niko nije znao da su mladi prinčevi i princeza tu, niti su ih do paba sledili paparaci, pa su se Meri i njeno društvo nonšalantno upoznali sa njima. Najozbiljnija debata te večeri bila je da li muškarci izgledaju bolje sa maljama na grudima ili bez njih.

"Pola sata kasnije mi je neko prišao i rekao: 'Znaš li ko su ovi ljudi?'" ispričala je Meri u emisiji australijskog komičara Endrjua Dentona 2005. 

Andrew Matthews/Pool via AP

 

"Dala sam Frederiku svoj broj telefona i on me je pozvao sutradan, tako da se može reći da je nešto 'kliknulo'. Nisu to bili neki vatrometi niti ništa slično tome, ali bilo je osećaja uzbuđenja", prisećala se buduća kraljica Danske tog susreta.

Oni su ubrzo uplovili u vezu na daljinu, a već 2002. Meri je odlučila da se preseli u Dansku, gde je dobila posao u kompaniji Microsoft i počela da uči jezik.

Par se venčao dve godine kasnije u Katedrali u Kopenhagenu, a procenjuje se da je televizijski prenos ceremonije, uprkos drugoj vremenskoj zoni, u Australiji pratilo više od milion ljudi.

Na Tasmaniji su đaci Srednje škole Taruna, koju je Meri pohađala, proslavili važan dan večerom, noseći vikinške šlemove i tijare.

S oduševljenjem je dočekana i u Danskoj, gde su ispitivanja javnog mnjenja pokazala da je većina smatra dobrom budućom kraljicom.

Budućnost danske monarhije

Najveći deo svoje vladavine kraljica Margareta Druga bila je popularna ličnost u Danskoj i mnogi su očekivali da će ostati na prestolu do smrti. 

Tanjug/AP/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

 

Monarh sa najdužim stažom u istoriji zemlje postala je poznata po odeći jarkih boja, ljubavi prema arheologiji i - cigaretama.

Poslednjih godina nadgledala je sprovođenje niza reformi, usmerenih na osnaživanje institucije kraljevske porodice, koja više nema pravni autoritet, ali ostaje simolički izuzetno važna u danskom društvu.

Rešila je da smanji broj nosilaca kraljevskih titula i restrukturirala finansije palate, tako da samo direktni naslednik prestola dobija platu iz državnog budžeta.

Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong

 

Sada će sledeće poglavlje u istoriji kraljevske porodice ispisivati Frederik i Meri, piše BBC.

Par koji je stekao dobru reputaciju zbog negovanja modernih vrednosti, svoju decu su slali u državne škole i postali borci za prava žena i LGBT+ osoba.

"Oduvek sam imala snažan osećaj za pravdu: da svako treba da ima iste prilike, bez obzira na to odakle potiče", rekla je Meri za Financial Times 2022. godine.

Dok se milioni Danaca opraštaju od jedine kraljice koju su imali, ceremonija preuzimanja prestola održaće se 14. januara. 

"Nadam se da će novi kralj i kraljica biti dočekani s istim poverenjem i posvećenošću, kojom sam i ja bila nagrađena. Oni to zaslužuju. Danska to zaslužuje", rekla je kraljica Margareta Druga u svom obraćanju povodom abdikacije.

AP Photo/Rick Rycroft

 

Za to vreme se u Australiji krunska princeza Meri, uprkos tome što se državljanstva svoje domovine odavno odrekla, slavi kako "nacionalni ambasador".

"Radujem se što ćemo gledati novu generaciju kraljevske porodice i što će kraljica rođena u Tasmaniji predvoditi budućnost Danske. Tako smo ponosni", rekao je premijer Tasmanije Džeremi Roklif.

Komentari (0)

Magazin