Poznati

Edi Redmejn: Kajem se što sam pristao na ulogu trans žene u "Dankinji"

Komentari

Autor: The Sunday Times

22/11/2021

-

12:47

Edi Redmejn: Kajem se što sam pristao na ulogu trans žene u "Dankinji"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Edi Redmejn izjavio je nedavno da se kaje zato što je pristao na ulogu trans žene u filmu "Dankinja", iako mu je ona donela nominaciju za Oskara.

Redmejn, koji je prestižnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka dobio za biografski film o fizičaru Stivenu Hokingu - "Teorija svega", godinu dana kasnije ponovo je bio u trci, nakon što je ušao u ulogu prve transrodne umetnice u Evropi Lili Elbe. 

Međutim, već tada se LGBT zajednica bunila zato što uloga nije poverena nekoj trans osobi, a Redmejn se sa ove vremenske distance slaže s njima.

"Ne, ne bih tu ulogu prihvatio sada. Snimio sam film s najboljim namerama, ali mislim da je to bila greška", rekao je Redmejn za britanski The Sunday Times.

"To je deo veće diskusije o odabiru glumaca, jer mnogi ljudi nemaju priliku da uđu u priču. Mora biti livelisanja, inače ćemo nastaviti da imamo ove debate", smatra glumac.

Pored toga što trenutno igra u predstavi "Kabare" u londonskom Plejhaus teatru, u vodećoj je ulozi u još jednom nastavku franšize "Fantastične zveri" čija nas premijera očekuje 2022.

Budući da je reč o projektu autorke Džoan K. Rouling, čije su izjave o trans osobama poslednjih meseci podigle veliku prašinu u javnosti, Radmejn je ranije upitan da li se slaže s njenim gledištima. 

"Kao neko ko je sarađivao i sa DŽ. K. Rouling i sa članovima trans zajednice želim da moj stav bude potpuno jasan. Ne slažem se sa komentarima Džo. Trans žene su žene, trans muškarci su muškarci. Nikada ne bih želeo da govorim u ime zajednice, ali znam da su moji dragi transrodni prijatelji i kolege umorni od tog stalnog preispitivanja njihovog identiteta, što prečesto završi sa nasiljem i zlostavljanjem. Oni jednostavno žele da svoj život žive mirno i vreme je da im to dozvolimo", rekao je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin