Poznati

Peticija protiv grupe Rammstein u Berlinu: "Njihovi koncerti moraju biti otkazani"

Komentari

Autor: Markische Allgemeine

26/06/2023

-

13:59

Peticija protiv grupe Rammstein u Berlinu: "Njihovi koncerti moraju biti otkazani"
Til Lindeman - Copyright EPA/CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka grupa Rammstein rasprodala je sve karte za tri koncerta zakazana u Berlinu u julu ove godine, ali sada više od 100.000 ljudi u dve peticije zahteva da se ti koncerti otkažu. Razlog za to su uznemirujuća svedočenja nekolicine devojaka o tome da ih je pevač grupe Til Lindeman navodno seksualno zlostavljao, što pevač i ostali članovi benda odlučno negiraju.

Pokretači peticije zahtevaju da Senat Berlina koji raspolaže Olimpijskim stadionom, na kom bi koncerti trebalo da se održe, raskine ugovor sa članovima benda. "Koncerti Ramštajna moraju biti otkazani! Berlin ne sme da postane mesto za seksualno zlostavljanje! Mi ne slavimo zlostavljače", zaključuje se u njihovom zahtevu, prenosi list Markische Allgemeine.

Podsećamo, optužbe na račun Tila Lindemana prva je iznela izvesna Šelbi Lin (24) iz Irske, koja je početkom meseca objavila na Tviteru da je pre koncerta Ramštajna u Litvaniji bila drogirana i seksualno zlostavljana. Ona tvrdi da je bila pozvana na žurku na kojoj je upoznala muzičara, se navodno ponašao agresivno kada je odbila da spava s njim. Zbog toga je, kako kaže, posumnjala da joj je neko nešto sipao u piće jer se ne seća jednog dela večeri, ali su naknadni testovi pokazali da u njenom organizmu nisu bili prisutni narkotici. Ipak, ona tvrdi da je nakon te večeri bila prekrivena modricama i da je 24 sata nakon svirke povraćala. 

profimedia

 

Nedugo potom, nemački javni emiter NDE i dnevni list Zidojče cajtung objavili su ekskluzivni izveštaj sa više desetina svedočenja čija iskustva se takođe poklapaju sa onim što je Lin ispričala. Izveštaj otkriva proces regrutovanja mladih i atraktivnih žena, koje su bile pozvane da dolaze na žurke pre i nakon koncerata grupe, na kojima su im navodno nuđeni droga i alkohol. 

"Ima zvezda koje zloupotrebljavaju položaj"

U svetlu ovih izveštaja, oglasila se savezna ministarka za porodicu Liza Paus koja je istakla na ne veruje da su optužbe protiv pevača Ramštajna Tila Lindemana izolovan slučaj. "Bez preuranjene osude u konkretnom slučaju, kako ja percipiram diskusiju, imamo strukturalni problem na koncertnoj sceni o čemu se konačno razgovara", rekla je ministarka za tabloid "Bild".

Iako je, prema pisanjima nemačkih medija, otkazivanje koncerta malo verovatno, ministarka je ocenila da "neki javni događaji nisu organizovani na način da se žene i devojke zaista osećaju bezbedno". 

"Ima zvezda koje očigledno zloupotrebljavaju svoj položaj moći nad ženama. I jedno i drugo mora da se promeni", zahteva ministarka za porodicu.

Ramštajn je 28. maja kao rekaciju na ove optužbe objavio tvit: "S obzirom na tvrdnje koje kruže internetom, možemo da isključimo mogućnost da se tako nešto dogodilo u našem okruženju. Nismo upoznati sa bilo kakvim zvaničnim istragama o ovom pitanju".

Ipak, tužilaštvo u Berlinu pokrenulo je istragu protiv frontmena benda i to samoinicijativno, na osnovu "nekoliko pritužbi" koje su dobili, saopšteno je iz njihove kancelarije, ali bez navođenja imena navodnih žrtava.

U međuvremenu, tužilaštvo u Litvaniji, odustalo je od dalje istrage protiv Lindemana u slučaju optužbi koje je iznela Šelbi Lin. Prema zvaničnom saopštenju, nije pronađen "objektivni činjenični dokaz da je žena podvrgnuta fizičkom ili psihološkom zlostavljanju ili drugim oblicima nasilja seksualne prirode, niti da je prinuđena na korištenje narkotika".

Komentari (0)

Magazin