Poznati

Glumica Lia Remini tužila Sajentološku crkvu: Nisam prva koja im se našla na meti, ali nameravam da budem poslednja

Komentari

Autor: Variety

03/08/2023

-

13:41

Glumica Lia Remini tužila Sajentološku crkvu: Nisam prva koja im se našla na meti, ali nameravam da budem poslednja
Lia Remini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Lia Remini, nekadašnja članica Sajentološke crkve, koju je poslednjih godina žestoko kritikovala u javnosti, tužila je tu organizaciju i njenog lidera Dejvida Miskevidža za maltretiranje, klevetu i druge nezakonite postupke. Remini, koja se pridružila sajentolozima u detinjstvu, 1979. a napustila ih 2013, tvrdi da njihove vođe imaju "mafijaški stil funkcionisanja i napada" i da su "značajno" uticali na njen život i karijeru. 

"Za 17 godina sajentologija i Dejvid Miskevidž su me podvrgli nečemu što verujem da je psihološka tortura, kleveta, nadzor, uznemiravanje i zastrašivanje, što je značajno uticalo na moj život i karijeru. Verujem da nisam prva osoba koja se našla na meti sajentologije i njenih operacija, ali nameravam da budem poslednja", stoji u saopštenju koje je glumica objavila u sredu.

Remini je, kako kaže, pokrenula tužbu 2. avgusta pred Vrhovnim sudom Kalifornije zahtevajući da "sajentologija i bilo koji entitet koji kontroliše i finansira ta organizacija odustane od navodne prakse uznemiravanja, klevete i drugog nezakonitog ponašanja protiv bilo koga koga su označili kao 'neprijatelja'".

profimedia

 

Ona takođe traži odštetu i kaznenu nadoknadu zbog navodne štete koju je Sajentološka crkva nanela njenom ličnom i profesionalnom životu, prenosi Variety.

Pored Sajentološke crkve i Miskevidža, Remini je tužila i kompaniju "Religijski tehnološki centar", za koju tvrdi da upravlja svim operacijama i sprovodi kaznene naredbe Sajentološke crkve.

Ona je u saopštenju navela da je pokojni osnivač Sajentološke crkve Ron Habard, institucionaliozvao seriju mera koje se sprovode protiv svakog pojedinca, organizacije, biznisa ili državnog organa koji sajentologija proglasi neprijateljem. 

Glumica je navela da je organizacija navodno sprovodila "organizovane kampanje" usmerene na Remini i njenu porodicu, ali i prijatelje i poslovne saradnike.

"Ovom tužbom nadam se da ću zaštititi svoja prava koja mi garantuje Ustav Sjedinjenih Američkih Država, da govorim istinu i iznosim činjenice o sajentologiji. Smatram da parola religijskih sloboda nikome ne daje pravo da zastrašuje, maltretira i zlostavlja one koji praktikuju svoja prava iz Prvog amandmana", napisala je Remini.

Glumica je 2016. bila autorka i izvršna producentkinja dokumentarne serije "Lia Remini: Sajentologija i posledice", koja je imala tri sezone i donela joj dve Emi nagrade.

Komentari (0)

Magazin