Poznati

Dejvid Duhovni otkrio kako su ga vrbovali sajentolozi: Umalo sam izgubio prijatelja zbog kulta

Komentari

Autor: Daily Beast

31/08/2021

-

22:37

Dejvid Duhovni otkrio kako su ga vrbovali sajentolozi: Umalo sam izgubio prijatelja zbog kulta
Dejvid Duhovni - Copyright AP/Barry Brecheisen

veličina teksta

Aa Aa

Dejvid Duhovni podelio je detalje o tome kako je izgubio jednog prijatelja zbog sajentologije i kako je ta kontroverzna organizacija pokušala i njega da regrutuje.

Bio je na venčanju svog prijatelja i kolege Džejsona Begea u Los Anđelesu, kada su mu sajentolozi prišli, ispričao je glumac za Dejli Bist.

Duhovni je ispričao da su pripadnici organizacije "napravili malu predstavu" za njega i podvrgli ga takozvanom elektropsihometru, uređaju sličnom poligrafu, koji se navodno koristi na inicijaciji sajentologa.

"Stiskao sam limenke i uradio jednu sesiju na elektropsihometru i shvatio sam odmah, pošto su postavljali vrlo lična pitanja, da prikupljaju informacije koje ne bih želeo da dam strancima. Tako da sesija nije prošla kako treba. Nisam igrao prema pravilima i nisam se osvrtao. A Džejson, u njegovu odbranu, nikad nije pokušao da me regrutuje. On me je samo 'regrutovao' u smislu da je rekao: 'Ovo je sjajno, mislim da bi trebalo to da probaš'. Ništa ozbiljnije od toga", rekao je Duhovni.

Bege je godinama bio sajentolog, pre nego što je istupio iz organizacije 2007. o čemu je javno govorio, ocenivši je kao "opasnu".

Duhovni, koji se s njim družio od detinjstva, rekao je da je to bilo kao da gubi prijatelja i da se čak pitao da li bi trebalo da interveniše.

"Džejson i ja smo se udaljili tokom tog perioda, jer sajentolozi se druže samo sa svojima. S vremena na vreme smo se viđali, ali sam primetio da koristi drugačiji rečnik. Način na koji je opisivao svet i svoja iskustva, naročito psihološka, bio je kultistički. Ili ja nisam imao hrabrosti da ga ošamarim i trgnem iz toga ili je rekao da to njemu odgovara ili... možda sam ga izneverio kao prijatelj tokom tih godina?", ispričao je glumac.

Međutim, prijatelji su se odmah ponovo zbližili, čim je Bege napustio sajentologiju.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin