Tehnologija

Američke države tužile kompaniju Meta jer "nezakonito prikuplja podatke i o maloletnim korisnicima platformi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2023

-

16:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U tužbi koju su protiv kompanije Meta podnele 33 savezne američke države, navodi se da su njeni čelnici, ne samo znali da njihove platforme koriste i deca mlađa od 13 godina, već i da su ciljano pratili tu demografsku grupu godinama na Instagramu. U dokumentu, u koji je uvid imao Njujork Tajms, tvrdi se da je Meta dugo zavaravala javnost u pogledu toga kako postupa sa nalozima maloletnih korisnika kada ih otkriju i da ih često uopšte i ne isključuju.

Prisustvo osoba mlađih od 13 godina na "Metinim" platformama je tamo "javna tajna", tvrdi tužilaštvo.

Iako pravila na Facebooku i Instagramu navode da osoba mora imati najmanje 13 godina da bi se registrovala, deca lako mogu navesti netačne podatke o svom uzrastu, a u tužbi stoji da je Meta toga svesna i da je malo učinila kako bi to sprečila. Štaviše, isključila je samo mali deo od 1,1 milion prijavljenih naloga korisnika Instagrama mlađih od tog uzrasta iz perioda od 2019. do 2023. godine, a redovno nastavila da prikuplja podatke ostale dece bez pristanka roditelja, tvrdi se u tužbi.

Tanjug AP/Michael Dwyer

 

Tužilaštvo planira da dokaže da Meta "redovno krši" Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu iz 1998. godine tako što prikuplja informacije o njima bez pristanka roditelja i da manipuliše mladim korisnicima kako bi provodili nezdrave količine vremena na aplikacijama, promoviše telesnu dismorfiju i izlaže ih potencijalno štetnom sadržaju.

Meta se optužuje i da je uspešno prikrivala podatke o tome koliko su deca izložena takvim sadržajima, i da su ranije tvrdnje da na 10.000 pregleda manje od jednog procenta predstavlja izloženost govoru mržnje netačni - tužioci došli do dokumenta koji pokazuje da je taj procenat veći i do 200 puta. 

Unsplash

 

Prema podacima koje su dali tužioci, interna anketa pokazuje da se u proseku 19,3 posto korisnika na Instagramu i nešto manje na Facebooku sučavalo sa govorom mržnje ili sa diskriminacijom. 

Meta planira da prebaci odgovornost na roditelje

Tužbu su protiv Mete pokrenule u oktobru 33 američke države pred federalnim sudom u Kaliforniji, a predstavnik kompanije tada je izjavio da su "razočarani" tim postupkom.

"Delimo posvećenost tužilaca da tinejdžerima obezbedimo sigurna, pozitivna iskustva na internetu", naveli su tada.

Kompanija je ranije ovog meseca objavila blog post u kojem poziva na donošenje federalnog zakonodavstva kako bi se više odgovornosti prebacilo na roditelje kada su u pitanju preuzimanja aplikacija za decu. Antigona Davis, direktor sektora za bezbednost u toj kompaniji, predložila je da roditelji imaju veću odgovornost za postupke dece mlađe od 16 godina.

Suđenje bi moglo skupo da košta kompaniju Meta. Poređenja radi, u jednom sličnom postupku platila je gotovo pet milijardi dolara jer je podrivala sposobnost korisnika da sačuvaju svoju privatnost na internetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin