Tehnologija

Na pragu smo revolucije u vazdušnom saobraćaju: Hipersonična letelica neverovatnog izgleda izvela uspešan probni let

Komentari

Autor: Euronews

12/03/2024

-

21:35

Na pragu smo revolucije u vazdušnom saobraćaju: Hipersonična letelica neverovatnog izgleda izvela uspešan probni let
Na pragu smo revolucije u vazdušnom saobraćaju: Hipersonična letelica neverovatnog izgleda izvela uspešan probni let - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka vazduhoplovna kompanija "Stratolaunch" pohvalila se u subotu uspehom prvog probnog leta nove bespilotne letelice za hipersonična istraživanja. Inače, hipersoničnim se smatraju letove brzinom od najmanje 5 maha, ili pet puta brže od brzine zvuka.

Izvršni direktor Zakari Krevor izjavio je da je letelica Talon-A-1 "dostigla visoke nadzvučne brzine koje se približavaju 5 maha i prikupila veliku količinu podataka od neverovatne vrednosti za naše mušterije". On je dodao da ne može da objavi tačnu visinu i brzinu leta zbog vlasničkih ugovora, piše Euronews.

Let je izveo masivni "nosač" sa šest motora pod imenom "Rok" (džinovska ptica grabljivica iz arapske mitologije) tako što je odneo "Talona" (kandža na engleskom) uvis. Taj modul je bio pričvršćen za sredinu gigantskog krila i oslobođen blizu obale centralnog dela Kalifornije.

Zatim je "Talon", sa raketnim pogonom na tečno gorivo, završio svoj let spuštanjem u okean kako je planirano. Iako je ovaj primerak "Talona" bio potrošni, buduća verzija će moći da sleti na pistu i bude ponovo koriščena.

"Stratolaunch" je rekao da su primarni ciljevi leta, između ostalog, bili bezbedno oslobađanje modula iz vazduha, paljenje motora, ubrzanje, kontinuirani uspon i kontrolisano sletanje na vodu.

Prekretnica u hipersoničnom testiranju

Kompanija je rezultat probnog leta okarakterisala kao veliku prekretnicu u razvoju prve, privatno finansirane, višekratne hipersonične "test sposobnosti" u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Stratolaunch" je izveo dva tzv. "captive carry" leta, kada matična letelica ispušta manju, u decembru i februaru. Tada je "Talon" podignut pogonskim gorivom, ali nije otkačen sa masivnog krila.

Inače ova firma smeštena je u vazdušnoj i svemirskoj luci "Mohave" u istoimenoj pustinji severno od Los Anđelesa.

Avion "Rok" ima raspon krila od 117 metara i dva trupa koji su nalik dva ogromna mlaznjaka koji lete paralelno jedan do drugog. Razvio ga je suosnivač Majkrosofta Pol G. Alen, koji je preminuo samo nekoliko meseci pre nego što je njegov izum prvi put poleteo u aprilu 2019.

Alen je nameravao da ga koristi kao avion-nosač za svemirska lansiranja, koji bi nosio rakete sa satelitima ispod središnjeg dela krila i ispuštao ih na velikoj visini.

Taj projekat je otkazan, a novi vlasnici su zatim "Stratolaunch" preusmerili na lansiranje hipersoničnih istraživačkih letelica za višekratnu upotrebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin