Tehnologija

Novosti za kreatore sadržaja na Jutjubu: Kompanija zahteva od autora da otkriju kada koriste AI u stvaranju snimaka

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

20:13

Novosti za kreatore sadržaja na Jutjubu: Kompanija zahteva od autora da otkriju kada koriste AI u stvaranju snimaka
Novosti za kreatore sadržaja na Jutjubu: Kompanija zahteva od autora da otkriju kada koriste AI u stvaranju snimaka - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Jutjub od danas zahteva od kreatora realističnih sadržaja da otkriju kada koriste veštačku inteligenciju (AI) prilikom stvaranja.

Firma je na svojoj istoimenoj platformi predstavila novu funkciju u sklopu alata "Kriejtor studio" (Creator Studio) koja zahteva od kreatora da otkriju da li su stvorili realističan sadržaj uz pomoć genererativne AI, prenosi Teh kranč.

Na primer, kreatori će morati da otkriju da su digitalno izmenili sadržaj da bi "zamenili lice jedne osobe licem drugog čoveka ili sintetički generisali nečiji glas koji se čuje u video snimku".

Oni će takođe morati da otkriju da su koristili AI za promenu snimka stvarnih događaja ili mesta. Jutjub navodi da se nova pravila ne odnose na sadržaje koje su očigledno izmaštani ili animirani, kao što je na primer osoba koja jaše jednoroga u virtuelnom svetu.

Stručnjaci upozoravaju da veštačka inteleigencija i takozvani "dipfejks", odnosno lažni video snimci modifikovani uz pomoć AI, predstavljaju značajan rizik tokom predstojećih američkih predsedničkih izbora u novembru 2024.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin