Tehnologija

Tužba protiv Gugla u Ohaju, zahtev da ova kompanija postane javna služba

Komentari

Autor: A. T.

11/06/2021

-

09:42

Tužba protiv Gugla u Ohaju, zahtev da ova kompanija postane javna služba
Tužba protiv Gugla u Ohaju, zahtev da ova kompanija postane javna služba - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Ohaja, Dejv Džost, podneo je tužbu tražeći od suda da Gugl proglasi za javnu službu i da se to zakonski reguliše.

“Gugl koristi dominantan položaj na polju pretraživača interneta i time stanovnike Ohaja  primorava da koriste isključivo njegove proizvode što je diskriminatorno prema drugim firmama.  Kada posedujete prugu ili kompaniju za proizvodnju struje ili predajnik za telefonski signal morate da svima date podjednako pravo pristupa vašim uslugama", istakao je Džost u saopštenju.

Veruje se da je ovo prva prijava ove vrste dosad. Ovom tužbom se traži način da se dokaže da je Gugl samo nosilac usluge, kao telefonska kompanija ili kompanija za distribuciju gasa ili struje koje su u obavezi da svoje usluge pruže svakome ko plati potrebnu sumu novca, prenosi The Columbus dispatch.

Jost se zalaže da Gugl ne treba da bude u mogućnosti da određuje prioritete kada su u pitanju njegovi proizvodi i servisi i sajtovi koji prvi iskaču u rezultatima pretrage.

Gugl stvara nepravičnu konkurenciju jer svoje servise rangira na višem nivou u odnosu na ponude drugih firmi, naveo je Jost u tužbi.

Ako neko želi da rezerviše let, prva izlazi opcija za Gugl letove dok se sve ostale nađu ispod nje. Tužilac je istakao  da ovom tužbom neće tražiti odštetu od Gugla.

Predstavnici Gugla su u saopštenju naveli da je njihov cilj da korisnicima pruže najbolje informacije a da tužba tome može samo da odmogne. Oni su istakli da tužba nema osnovu kao i da će se braniti ako ona dođe do suda. 

Ovo nije prva tužba protiv Gugla, u decembru Ohajo se pridružio 37 drugih zemalja koje su ga tužile za kršenje pravnih sporazuma. I tada su ga optuživali da je svoje usluge preferirao u rezultatima pretrage u odnosu na usluge drugih firmi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin