Tehnologija

Ovi "elektronski nosevi" mogu da nanjuše šumske požare i upozore vatrogasce pre nego što se vatra proširi

Komentari

Autor: Euronews/Roselyne Min

20/07/2023

-

17:44

Ovi "elektronski nosevi" mogu da nanjuše šumske požare i upozore vatrogasce pre nego što se vatra proširi
Ovi "elektronski nosevi" mogu da nanjuše šumske požare i upozore vatrogasce pre nego što se vatra proširi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 400 senzora za rano otkrivanje požara postavljeno je u šumi Ebersvalde u Brandenburgu, nemačkom regionu koji je najviše pogođen požarima. Senzori na solarni pogon su pričvršćeni za drveće i prate temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak. Kompanija koja stoji iza ove tehnologije "Driad Networks" navodi da se oni u suštini ponašaju kao "elektronski nos" i da mogu da otkriju gasove koji se emituju tokom najranije faze požara, omogućavajući efikaciju i bržu intervenciju.

Čim se otkrije požar, podaci se prosleđuju sistemu za praćenje i vatrogasne službe su upozorene, prenosi Euronews.

"Driad Networks" koristi veštačku inteligenciju da napravi senzor koji može, na primer, da razlikuje požar u nastajanju ili isparenja iz dizel kamiona koji prolazi.

"Ovde smo u našoj laboratoriji, učimo senzor da koristi veštačku inteligenciju za različite šumske požare: ovaj senzor je elektronski nos. Oni sada njuše miris dima koji dolazi iz borove ili bukove šume, a veštačka inteligencija mapira ovaj obrazac, ovaj ekosistem", rekao je Jirgen Miler, suosnivač kompanije.

Miler takođe uči uređaj da razlikuje različite vrste šumskih požara, tako što ga izlaže dimu raznih strugotina. Radeći to, senzor saznaje "na šta miriše dim iz borove ili bukove šume", rekao je.

Miler kaže da je tehnologija kompanije "Driad Networks" brža od tradicionalnih sistema za nadzor.

"Značajna prednost je ultra-rano otkrivanje. To znači da možemo da otkrijemo požar u nastajanju za samo nekoliko minuta, 10 ili 15 minuta pre nego što dođe do otvorenog požara. To znači da se možemo brzo boriti sa njim i tako značajno smanjiti štetu u poređenju sa optičkim sistemima", rekao je on.

profimedia

 

Brandenburg testira pouzdanost senzora u pilot projektu pored metode vizuelne detekcije koja se trenutno koristi u državi. Rotirajuće kamere za 360 stepeni skeniraju okolni pejzaž sa vrhova 105 kula. Fotografije se šalju centru za šumske požare u Vunsdorfu, južno od Berlina, radi pažljivog praćenja.

Službenik za zaštitu od šumskih požara u Brandenburgu Rajmund Engel kaže da je rana intervencija ključna za sprečavanje da šumski požari besne van kontrole.

"Što brže otkrijemo požar, brže će vatrogasci biti na licu mesta. Poslednjih godina smo uspeli da značajno smanjimo veličinu prosečne požarne površine, jer sistem ranog otkrivanja šumskih požara znači da možemo da otkrijemo mnoge požare dovoljno rano da se velika šteta može sprečiti", rekao je Engel.

Oko deset zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Grčku i Španiju, već eksperimentišu sa uređajem, navodi "Driad Networks".

Kompanija je prošle godine prodala oko 10.000 uređaja i ima za cilj da do 2030. godine ima 120 miliona instaliranih širom sveta.

Naučnici su upozorili da će pojačana suša i toplije vreme zbog klimatskih promena povećati rizik od požara.

Prema Evropskom informacionom sistemu o šumskim požarima (EFFIS), više od 119.000 hektara je već pretvoreno u pepeo širom EU do 18. juna, što je znatno iznad proseka od 80.000 hektara zabeleženih do tada u periodu 2003-2022.

Komentari (0)

Magazin