Zdravlje

Nova studija: Žene tokom vežbanja za kraće vreme unapređuju kardiovaskularno zdravlje nego muškarci

Komentari

Autor: Euronews

23/02/2024

-

09:38

Nova studija: Žene tokom vežbanja za kraće vreme unapređuju kardiovaskularno zdravlje nego muškarci
Unsplash/ Akram Huseyn - Copyright Unsplash/ Akram Huseyn

veličina teksta

Aa Aa

Žene mogu da vežbaju ređe od muškaraca, a da ostvaruju bolje rezultate u pogledu unapređenja svog kardiovaskularnog zdravlja, pokazala je nova studija.

Istraživači su analizirali podatke o fizičkoj aktivnosti u slobodno vreme kod više od 412.000 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama tokom perioda od 20 godina. 

Otkrili su da muškarci imaju najviše koristi od fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ili vožnje bicikla, ukoliko je praktikuju pet sati nedeljno, ali ukoliko bi vežbali i više od toga, unapređenje kardiovaskularnog statusa je stagniralo.

S druge strane, žene su postizale iste koristi od vežbanja kao muški ispitanici i sa samo 140 minuta nedeljno ili nešto manje od dva i po sata, a postizale bi i sve bolje rezultate, ako bi vežbale do pet sati nedeljno. Tada ujedno imaju i najviše koristi, a preko tog vremena stagniraju.

Kada je reč o treninzima snage, muškarci su najviše koristi imali od tri treninga nedeljno, dok su žene postizale podjednake koristi u pogledu kardiovaskularnog zdravlja i sa samo jednim treningom nedeljno.

Otkrića su objavljena u časopisu " Journal of the American College of Cardiology".

Unsplash

 

"Za sve odrasle osobe koje se uključuju u bilo kakvu redovnu fizičku aktivnost, u poređenju sa onima koje su neaktivne, rizik od prerane smrti bio je očekivano niži. Međutim, intrigantno je da je za žene taj rizik smanjen 24 posto, a za muškarce 15 posto", kaže Suzan Čeng, profesorka kardiologije "Šmit" instituta za zdravlje srca u američkom Medicinskom centru Sedars-Sinaj.

Prema britanskom Nacionalnoj agenciji za zdravlje, ežbanje se smatra "čudesnim lekom" zahvaljujući tome što smanjuje rizik od različitih stanja - od bolesti srca, škola, dijabetesa tipa 2 i karcinoma. 

Preporuka za odrasle osobe starosti između 18 i 64 godine je da imaju ili 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti.

Ipak, postoji razlika između muškaraca i žena u pogledu učestalosti vežbanja.

Oko 45 posto muškaraca u Evropskoj uniji se bavi sportom ili trenira barem jednom nedeljno u poređenju sa samo 37 posto žena. 

"Žene istorijski i statistički imaju manje značajne fizičke aktivnosti u odnosu na muškarce. Lepota ove studije je u saznanju da žene mogu da imaju više benefita od svakog minuta umerene i intenzivne aktivnosti u odnosu na muškarce", zaključila je za Euronews Marta Gulati, profesorka kardiologije  "Šmit" instituta za zdravlje srca u američkom Medicinskom centru Sedars-Sinaj, koja je i jedna od autora studije.

Komentari (0)

Magazin