Zdravlje

Porast slučajeva norovirusa u Britaniji, najveća opasnost dehidracija organizma

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

22:21

Porast slučajeva norovirusa u Britaniji, najveća opasnost dehidracija organizma
Porast slučajeva norovirusa u Britaniji, najveća opasnost dehidracija organizma - Copyright Tanjug AP/Charles D. Humphrey/CDC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija se suočava sa neobičnim porastom slučajeva norovirusa, a Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorila je da je u slučaju infekcije dehidracija predstavlja najveću opasnost.

Norovirus je stomačni virus koja izaziva povraćanje i dijareju, ali obično nestaje za oko dva dana, navodi NHS.

''Simptomi dehidracije uključuju žeđ, vrtoglavicu, tamni urin i suva usta, oči i usne. Ako imate tešku dehidraciju, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. Simptomi teške dehidracije uključuju jaku žeđ, suvu, naboranu kožu, upale oči i nemogućnost mokrenja'', saopštio je NHS.

Potvrđeni slučajevi norovirusa su 75 odsto iznad petogodišnjeg proseka, otkrila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije (UKHSA). 

Stručnjaci veruju da javno zdravstvo u periodu posle pandemije i prohladno vreme u maju mogu doprineti upornoj postojanosti virusa, koji se obično javlja zimi.

Da bi se suzbilo širenje norovirusa, inficiranima se savetuje da ostanu kod kuće i vode računa o higijeni, prenosi britanski Miror.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin