Zdravlje

Gde u Evropi deca imaju najmanje fizičke aktivnosti: Novo istraživanje pokazalo zabrinjavajuće rezultate

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

10:35

Gde u Evropi deca imaju najmanje fizičke aktivnosti: Novo istraživanje pokazalo zabrinjavajuće rezultate
Gde u Evropi deca imaju najmanje fizičke aktivnosti: Novo istraživanje pokazalo zabrinjavajuće rezultate - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo je da deca starosti od 11, 13 i 15 godina iz Velike Britanije imaju najmanje fizičke aktivnosti na dnevnom nivou u odnosu na decu iz drugih zemalja Evrope, centralne Azije i Kanade.

Oko 11 odsto devojčica i 16 odsto dečaka u Engleskoj dnevno imaju preporučenih sat vremena fizičke aktivnosti, a to uključuje stvari poput brzog hodanja, vožnje bicikla i rolera, prenosi britanski Times.

"Imamo velike rodne i socioekonomske razlike. Dve trećine dečaka starih 15 godina u Velikoj Britaniji učestvuju u intenzivnijim fizičkim aktivnostima četiri ili više puta nedeljno, a to važi samo za trećinu devojčica", rekla je koordinatorka ove međunarodne studije Džo Inčli sa Univerziteta u Glazgovu.

Ona je navela da intenzivnije vežbe, u kojima srce kuca malo brže, nestaju iz života mladih.

"Ranije, kad su mladi ljudi provodili dosta vremena napolju, broj dece koja imaju intenzivniju fizičku aktivnost bi bio mnogo veći. Sada vidimo da on pada i mislim da je to zabrinjavajuće jer može da ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit mladih ljudi", rekla je Inčli.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je istakao da su redovna fizička aktivnost, zdrave navike u ishrani i održavanje zdrave telesne težine ključni delovi zdravog života.

"Nalazi istraživanja ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama kojima bi se omogućilo adolescentima da usvoje zdravije navike i izbegnu navike koje utiču, ne samo na njihovo trenutno zdravlje i dobrobit, već i na njihove buduće putanje", ukazao je Kluge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin