Zdravlje

Direktorka KBC "Bežanijska kosa": Od 30 do 40 odsto pacijenata imaju neki oblik produženog kovida

Komentari

Autor: RTS

06/09/2021

-

09:36

Direktorka KBC "Bežanijska kosa": Od 30 do 40 odsto pacijenata imaju neki oblik produženog kovida
Direktorka KBC "Bežanijska kosa": Od 30 do 40 odsto pacijenata imaju neki oblik produženog kovida - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nijedan vakcinisani pacijent koji je oboleo od kovida nije imao tešku kliničku sliku isitče direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković za RTS.

Naglasila se da broj pacijenata raste i da je očigledno da su nepridržavanje mera i slab odziv vakcinaciji dali svoje loše posledice zbog kojih sada trpe svi.

Zdravković je rekla da su ambulante u KBC "Bežanijska kosa" prepune i da su kapaciteti bolnice u potpunosti zauzeti. Istakla je da je značajno otežan rad u zdravstvenim ustanovama i da je jedan deo zdravstvenog kadra na ispomoći u Kovid bolnici u Batajnici.

"Taj teret nosi ceo zdravstveni sistem. S druge strane, mi smo tu da pokrijemo potrebe pacijenata, jer pacijenti koji imaju teška oboljenja, a koja nisu kovid, moraju da se leče, jer u slučaju da se ne leče, dolazi do progresije i velikih komplikacija tih oboljenja", naglasila je direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Dodaje da Centar na Bežanijskoj kosi prima i non kovid pacijente sa kroničnim bolestima, a veliki broj nevakcinisanih pacijenata imaju tegobe zbog odnosno nakon preležanog kovida.

"Onog trenutka kad preležite bolest i izađete iz bolnice, nije završen problem sa kovidom"

Marija Zdravković je naglasila da između 30 do 40 odsto pacijenata koji su se zarazili imaju neki oblik produženog kovida, a da svaki deseti pacijent ima kardiovaskularne komplikacije koje mogu da budu izuzetno ozbiljne, a nekada mogu da ugroze život.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Takođe, oko 3 do 5 odsto pacijenata ima životno ugrožavajuće komplikacije koje ostavljaju trejne posledice na zdravlje.

"To je vrlo bitno da kažemo svima onima koji ne žele da se vakcinišu i nisu se još uvek vakcinisali i smatraju da je vakcinacija opasna. Kovid je izuzetno opasno oboljenje. Onog trenutka kad preležite kovid i izađete iz bolnice, nije završen problem sa kovidom, to je bolest koja uzrokuje trajne posledice", istakla je Zdravkovićeva.

Zašto bi svi zdravstveni radnici trebalo da se vakcinišu?

U KBC "Bežanijska kosa" vakcinisano je preko 70 odsto zaposlenih, a jedan deo zaposlenih će se vakcinisati kada im prođu tegobe koje su dobili nakon zaraze.

"Moram da kažem da je na odeljenju onkologije i klinika za onkologiju obuhvat vakcinacije stoprocentni. Na to smo posebno ponosni svi, jer tu rade ljudi koji rade sa najvulnerabilnijim pacijentima", rekla je Zdravkovićeva.

Dodala je da čovek kao lekar mora da bude svestan da ne sme naštetiti pacijentu i to je osnovna vodilja zbog koje bi svi zdravstveni radnici trebalo da se vakcinišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin