Zdravlje

AstraZeneka najavljuje novi lek protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

11:09

AstraZeneka najavljuje novi lek protiv koronavirusa
AstraZeneka najavljuje novi lek protiv koronavirusa - Copyright Tanjug AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Eksperimentalni lek kompanije AstraZeneka, koktel antitela protiv koronavirusa, uspešno sprečava teške forme infekcije i smrtni ishod kod hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati studije u završnoj fazi, saopšteno je danas iz ove britanske kompanije.


Lek nazvan AZD7442, smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata sa simptomima kovida-19 na sedam dana ili kraće, prenosi Rojters.

"Rana intervencija antitelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest meseci", potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji AstraZeneka i dodao da će kompanija pružiti na uvid nadležnim instuitucijama sve podatke.

AstraZeneka takođe razvija koktel lekova za terapiju obolelih koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor, a vakcinisani su protiv korona virusa, a prošle nedelje je podnela zahtev za hitnu upotrebu američkom regulatornom telu za hranu i lekove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin