Zdravlje

Novi "napad" korone moguć na jesen, stručnjaci ističu šta će biti presudno u daljoj borbi protiv virusa

Komentari

Autor: Jovana Stanković

01/06/2021

-

10:55

Novi "napad" korone moguć na jesen, stručnjaci ističu šta će biti presudno u daljoj borbi protiv virusa
Novi "napad" korone moguć na jesen, stručnjaci ističu šta će biti presudno u daljoj borbi protiv virusa - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Broj novozaraženih koronavirusom postepeno opada proteklih dana. Prema podacima od juče, u protekla 24 sata na koronavirus je pozitivno još 248, a preminulo je 11 osoba. 

Međutim, uprkos niskim brojkama proteklih dana, epidemiolozi su skoro jedinstveni u stavovima da nećemo moći da izbegnemo novi talas, ali da će on, pre svega, zbog masovne imunizacije biti znatno blaži od sadašnjeg

Udovičić: Mirno leto, moguć novi talas na jesen

Komandant VMC Karaburma dr rekao je da nas očekuje mirno leto, ali je onda najavio novi talas od jeseni, prenosi Tanjug. 

Kako je objasnio, epidemije u proseku traju i do četiri godine i zbog toga smo daleko od pobede nad virusom iako je trenutna situacija zaista dobra. 

Dr Udovičić je ukazao na to da virus i dalje "divlja" na južnoj hemisferi, te da je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju kao i da postoji realan strah od toga da li će vakcine delovati i na nove sojeve.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Situacija je zaista dobra, ali to nas ne treba previše radovati, postoji optimizam ali mora biti umeren. Ja očekujem mirno leto sa nekim manjim talasima, ali na jesen nas čeka novi i koliki će on biti to zavisi od nas. Ono čega se plašimo jesu nove varijante i promene na S proteinu, jer bi onda virus u najgorem scenariju mogao da izbegne naša antitela bilo stvorena imunizacijom ili preležanom koronom" istakao je dr Udovičić.

Tepavčević: Jesen je vreme respiratornih infekcija, ali i korone

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče nakon održane sednice da je, uprkos dobrim brojkama, oprez i dalje neophodan.

Upitana da li nam predstoji novi talas na jesen, ona je navela da to jeste vreme respitarornih infekcija, ali da je dočekujemo jači jer će vakcinacija će biti bedem u našoj populaciji.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Kraj jesen i početak zime jeste vreme respiratorinih infekcija koje se prenose kapljičnim putem, pa po toj analogiji očekujemo da se jave sve respriatorne infekcije, uključujući sva oboljenja slična gripu, a tu svakako spada i koronavirus. Međutim, sada jesen dočekujemo jači, sa značajnim stpenemom kolektivnog imuniteta. Međutim, svakako treba da ga još ojačamo do jeseni. Svesni smo da u tom periodu jačaju svi virusi, pa i korona, ali na nama je da napravimo bedem i zaštitimo se", kazala je juče dr Kisić Tepavčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je novi talas izvestan, ali da će njegova jačina zavisiti od nas.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

"Realno je očekivati porast broja zaraženih na jesen i pojavu novog talasa, ali koliki će biti zavisiće od nas samih, odnosno od odziva građana da se vakcinišu i samim tim obezbede sebe, ali i one u svom okruženju", rekao je ranije za Blic dr Kon.

Prema njegovim rečima relaksacija se oseća u vazduhu, a svima je jasno da je izlaz iz dugotrajne borbe sa koronom masovna vakcinacija i to posebno mladih.

Vakcina jedino oružje u borbi sa predstojećim talasom

Dr Marija Gnjatović rekla je početkom maja, gostijući u jutarnjem programu RTS-a, da se preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a upravo novi talas može da se očekuje u septembru.

"Trend opada što se vakcinacije tiče, bitno da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Imamo dobre primere, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme", kaže Gnjatovićeva.

Tanjug/Tanja Valič

 

I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je takođe početkom maja za RTS izjavio da je oprez na jesen, što se situacije sa koronom tiče, neophodna.

"Mislim da ćemo imati mirno leto, a za jesen moramo biti oprezni ", rekao je nedavno gradonačenik Beograda doktor Zoran Radojičić.

Inače, prošle godine u ovo doba, takođe smo imali značajan pad broja obolelih, ali je u julu usledio novi udar. U durgoj polovini septembra smo dočekali  i trećeg talasa kronavirusa. 

Nemački virusolog: Na jesen moguć novi talas koronavirusa

Nemački virusolog Hendrik Štrek očekuje da će se situacija u vezi s koronavirusom na jesen sigurno pogoršati i da je moguć četvrti, prenosi Tanjug. Štrek upozorava da se i pored smanjenja broja zaraženih, ne može proglasiti pobeda nad pandemijom.

U izjavi za nedeljnik "Fokus", on je rekao da bi na jesen mogao uslediti četvrti talas i smatra da će leto, po pitanju epidemiološke situacije, proći dobro, ali od septembra očekuje novi rast zaraze.
Ukazuje da je ključ za rešenje vakcinacija širokog dela stanovništva.

EPA/Raphael Alves

 

Nemački virusolog strepi i da vakcinisane osobe mogu zaraziti nevakcinisane.

"Imamo upravo slučaj jednog vakcinisanog lekara koji je razvio veliku količinu virusa u grlu i koji je zarazio porodicu. To je možda pojedinačni slučaj, ali se to mora pratiti", kazao je Štrek.

Komentari (0)

Magazin