Zdravlje

EMA i Evropski centar za kontrolu bolesti: Kombinacija vakcina dovodi do dobrog nivoa antitela protiv kovida

Komentari

Autor: Fonet

07/12/2021

-

14:44

EMA i Evropski centar za kontrolu bolesti: Kombinacija vakcina dovodi do dobrog nivoa antitela protiv kovida
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitela protiv kovida i veći odgovor T-ćelija nego korišćenje iste vakcine (homologna vakcinacija) bilo u primarnoj vakcinaciji ili kao buster vakcine, saopštili su danas Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Pozivajući se na dostupne dokaze iz studija o heterolognoj, odnosno vakcinaciji različitim vakcinama, stručnjaci EMA i ECDC ipak ukazuju da je upotreba virusne vektorske vakcine kao druge doze u šemama primarne vakcinacije, ili upotreba dve različite mRNK vakcine manje proučena.

"Dok su istraživanja u toku kako bi se obezbedilo više dokaza o dugoročnoj bezbednosti, trajanju imuniteta i efikasnosti, upotreba heterolognih rasporeda može ponuditi fleksibilnost u pogledu opcija vakcinacije, posebno da bi se smanjio uticaj na uvođenje vakcine u slučaju da vakcina ne bude dostupna iz bilo kog razloga", ukazuje se u zajedničkom saopštenju EMA i ECDC.

Stručnjaci dve institucije napominju i da nisu razmatrali kombinovanje vakcina koje još nisu licencirane u EU, ali i da će istraživanje heterolognih kombinacija takvih vakcina biti uzeto u obzir u budućnosti ako budu licencirane i ako o njima bude dostupno više podataka.

Poručuju i da vakcine i dalje sprečavaju da se milioni građana EU teško razbole ili umru od kovida, kao i da brojke ukazuju na to da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva i dalje najmanji u onim državama članicama sa najvišim stopama vakcinacije. Zato pozivaju sve građane EU da se u potpunosti vakcinišu i da se pridržavaju preporuka o dopunskoj vakcinaciji.

"Čak i uz vakcinaciju, druge mere kao što su fizičko distanciranje, obezbeđivanje adekvatne ventilacije u zatvorenim prostorima, održavanje higijene ruku i respiratornih mera, odgovarajuća upotreba maski za lice i ostanak kod kuće kada smo bolesni, ostaju glavni stub našeg odgovora na pandemiju, posebno pošto se nastavlja širenje varijanti poput delte, i dok se pojavljuju nove, kao što je omikron", poručuju EMA i ECDC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin