Zdravlje

Fajzer testira buster dozu vakcine protiv koronavirusa kod beba i predškolske dece

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

22:13

Fajzer testira buster dozu vakcine protiv koronavirusa kod beba i predškolske dece
Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Fajzer saopštila je danas da menja planove i umesto uobičajene dve, testira tri doze vakcine protiv koronavirusa kod beba starijih od šest meseci i predškolske dece, jer se dve doze imunizacije nisu pokazale dovoljno jakim kod neke dece.

Dodavanje dodatne doze usledilo je posle preliminarne analize, koja je pokazala da deca između dve i četiri godine nisu imala tako jak imunološki odgovor kao što se očekivalo od dosadašnjih malih doza, preneo je AP.

Do kraja godine kompanija će objaviti podatke iz studije rađene na deci mlađoj od pet godina.

Fajzer i njegov partner Bajontek najavili su da, ukoliko studija bude uspešna, nameravaju da se prijave za dozvolu za hitnu upotrebu "negde u prvoj polovini 2022. godine".

Dečija verzija Fajzera za uzrast između pet i 11 godina već je dostupna, a to je trećina doze koja se daje svima starijima od 12.

Za decu manja doza vakcine

Za decu mlađu od pet godina Fajzer testira još manju dozu, samo tri mikrograma, ili jednu desetinu doze za odrasle.

Istraživači su ispitivali podgrupu dece koja su učestvovala u njihovoj studiji mesec dana nakon druge doze, da bi videli da li su razvili nivo antitela protiv koronavirusa koji bi bio sličan tinejdžerima i mladim odraslima koji su redovno vakcinisani.

"Deca mlađa od dve godine imala su slične nivoe antitela, ali je imuni odgovor kod dece uzrasta od dve do četiri godine bio niži nego što je studija zahtevala", rekla je šefica istraživanja vakcine Fajzer Katerina Jansen u razgovoru sa investitorima, navodi AP.

profimedia

 

Stoga se studija proširuje na praćenje treće, veoma male doze vakcine kod dece mlađe od pet godina, koja bi se davala najmanje dva meseca posle druge doze koju su primili najmlađi.

Kompanije Fajzer i Biontek su takođe saopštile da studija nije otkrila bilo kakve bezbednosne probleme.

Kompanije se pripremaju za testiranje buster doze za decu uzrasta od pet do 11 godina, koja tek sada primaju dve doze vakcine, a testiraju i različite opcije doza treće vakcine za tinejdžere.

Jansen je istakla da ćemo imati dosledan pristup vakcinaciji sa tri doze za sve uzraste, ako komplementarno pedijatrijsko testiranje bude uspešno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin