Zdravlje

Direktor Bajonteka: Vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

12:02

Direktor Bajonteka: Vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju
Ugur Sahin - Copyright AP/Bernd von Jutrczenka

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Bajonteka, nemačke kompanije koja stoji iza vakcine Fajzer/Bajontek, izjavio je da rani podaci o efikasnosti te vakcine protiv omikron soja deluju "umirujuće", ali je upozorio da vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju.

Direktor Bajonteka Ugur Sahin je za francuski list "Mond" rekao da preliminarni podaci iz Britanije i Južne Afrike ukazuju na "efikasnost od oko 70 odsto nakon treće doze, i od oko 20 do 40 odsto nakon druge doze".

Sahin kaže i da čeka podatke iz stvarnog života kako bi procenio tačnost jedne nemačke studije koja ukazuje na brz gubitak efikasnosti na oko 25 odsto nakon tri meseca, čak i nakon tri doze.

"Vremenom će doći do opadanja efikasnosti protiv omikrona, što je vrlo verovatno, ali još uvek moramo da izmerimo brzinu", rekao je on.

Sahin poručuje i da neće zasnivati predviđanja na preliminarnim laboratorijskim podacima, već na podacima iz stvarnog života.

"Očigledno je da smo daleko od 95 odsto efikasnosti koje smo imali protiv početnog oblika virusa. Ali nakon treće injekcije, čini se da naša vakcina pruža 70 ili 75 odsto zaštite od bilo kog oblika bolesti, što je i dalje dobar rezultat za vakcinu", dodao je Sahin.

On, međutim, upozorava da sama vakcina neće zaustaviti pandemiju.

"Čak i trostruko vakcinisani ljudi mogu preneti bolest i moraće da se testiraju, posebno u kontaktu sa ranjivim ljudima. S obzirom na to da varijanta omikron postaje dominantna, zaštitne mere će ostati neophodne, posebno ove zime", zaključio je Sahin.

Komentari (0)

Magazin